Vissza a tartalomjegyzékhez

Karl Pfeifer, Bécs
Hangok és ellenhangok

Nem véletlen, hogy Elfriede Jelinek írónő Nobel-díját a „hangok és ellenhangok zenei folyásával” indokolták. Az 1946-ban született Elfriede Jelinek, aki Bécsben nőtt fel, gyermekként balettiskolába járt, és orgonaművésznek tanult. Elfriede Jelinek nemcsak verseket és regényeket írt, hanem az osztrák jelennel és múlttal foglalkozó színdarabokat is. Bátran szembeszállt a legelterjedtebb osztrák napilappal, a Neue Kronenzeitunggal, és annak közben nyugdíjazott antiszemita kommentátorával, és nyilvánosan állást foglalt Jörg Haider és a Szabadságpárt politikája, valamint a szexuális erőszak ellen. 

Jelinek a Nobel-díj elfogadása után utalt egyik elődjére, Thomas Bernhardra, aki ugyancsak élesen kritizálta hazája társadalmát. Amikor a bécsi Burgtheater Bernhard Heldenplatz című, az osztrák antiszemitizmust leleplező darabját játszotta, a jobboldal „megtisztelte” azzal, hogy a színház előtt egy trágyadombot rakott le. A kritika többször Bernhard szemére hányta, hogy túloz. Jelinek szerint ma már látható, hogy Bernhard „realista művész” volt.
Jelinek egy 2003-ban írt tanulmányában megemlítette, hogy az osztrák kormány osztráknak igyekszik feltüntetni olyan embereket, akiket Ausztria 1938-ban zsidó mivoltuk miatt megalázott és elkergetett, majd külföldön jelentős tudósok lettek, és megkapták a Nobel-díjat. Talán az a legfurcsább, hogy ezt még a Bulgáriában született Nobel-díjas Elias Canettivel is megtették itt, aki pedig sohasem volt osztrák állampolgár, és aki tíz évvel ezelőtt brit állampolgárként halt meg Svájcban.
Az osztrák szélsőjobboldal - mint várható - a Nobel-díj után is „saját fészke bepiszkításával” vádolja Elfriede Jelineket. Az írónő, ahogy azt már Thomas Bernhard is tette, mindig is próbálta eltávolítani azt a szellemi trágyát, ami itt sajnos még mindig elterjedt. Aki pedig ezt a trágyát eltakarítja, az a társadalom számára hasznos munkát végez. Nemcsak irodalmi teljesítményéért, hanem ezért is ítélték oda Elfriede Jelineknek a Nobel-díjat.