Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 41. szám, 2004. október 08

Belpolitika

Hetek-hírösszefoglaló
Miniszterek a startvonalon

Három fő területen módosult a kormány szerkezete. A szociálpolitika megerősítése címén létrejött egy új „nagy” minisztérium Ifjúsági, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium néven, és két új miniszteri posztot hoztak létre: az elsősorban az uniós pénznek minél sikeresebb „lehívását” szolgáló EU-s ügyek, valamint a felzárkóztatásért és területfejlesztésért felelős tárca nélküli „minisztériumot”. A Miniszterelnöki Hivatal pedig jelentős „profiltisztításon” esett át. 


MTI-Hetek
Török fogság

Hazatért szombaton Törökországból a hároméves Raskó Szofi és édesanyja, Raskó Emese, akik hazatérési igazolványuk ellenére augusztus óta nem jöhettek vissza Magyarországra, és az elmúlt hónapokat az ankarai magyar nagykövetségen töltötték - közölte a Külügyminisztérium. 


Hajdú Sándor
Ketten egy ütemben

Meglepetésre nem kapta meg a szükséges támogatást Jánosi György választmányi elnök az úgynevezett jelölőkongresszuson, amely egyfajta előválasztásként funkcionál az MSZP-n belül. A tisztségért már csak ketten, Csiha Judit és Simon Gábor, jelenlegi elnökhelyettesek vannak versenyben. A velük készített interjúinkból kiderül, hogy a „lendületvétel állapotában” levő MSZP-ben az új kulcskifejezés az együttműködés. 


Hetek-összeállítás
Változások kora

Jánosi György és Lamperth Mónika is visszalépett az MSZP elnökjelöltségétől a jelölést előkészítő bizottság vasárnapi ülésén. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter pedig jelezte, elnökhelyettessé választása esetén megválna a honvédelmi tárcától. A hét folyamán Szili Katalin is bejelentette, hogy nem indul újra az elnökhelyettesi tisztségért. Az október 15-ei kongresszuson - amelyen lehet, hogy az angol miniszterelnök, Tony Blair is részt vesz - akár radikálisan is megváltozhat az elnökség személyi összetétele. Ez azt jelentené, hogy két hónap alatt lecserélődik az ország vezetése. 


Életmód

Ducza Krisztina
High-tech – azaz a technika ragyogása

Az összes építészeti stílus közül talán a high-tech az, amelyik rendületlenül tartja magát a közkedveltségi rangsorban. Eddig soha nem volt vezető stílustrend, mindig másodlagos, szélsőségesebb változata szubkulturális jellegű maradt, viszont foszlányokban minden mai enteriőrben megtalálható. Ahol a televíziót, hi-fi berendezést nem rejtik szekrényekbe, hanem nyíltan része a térnek, ott máris beszélhetünk a technikai-műszaki szépség esztétikai élményként való szerepéről. 


Fókusz

Sebestyén István
Szilágyi jelenti

Előbb Kerényi Imre vasárnap esti Szerintem című műsorában, majd másnap erre hivatkozva a Magyar Nemzet is azt állította: Forró Tamás, ismert médiaszemélyiség 1976-tól Szilágyi Ákos fedőnéven a III/III-as csoportfőnökségnek írt jelentéseket. Az eset kapcsán újból felmerülhet a kérdés: az átvilágítások ellenére mennyi egykori titkosszolgálati munkatárs, illetve megbízott tevékenykedik a hazai sajtóban. A Magyar Nemzet ugyanakkor egy kihallgatási jegyzőkönyvre hivatkozva a Kulcsár-üggyel is kapcsolatba hozta Forrót, aki lapunknak nyilatkozva a jobboldal bosszújaként értelmezi a történteket. 


Bányai László
Szajjid Kutb kottája

2001. szeptember 11. mára fogalommá vált. Sokan sokféleképpen elemzik az azóta történteket. Pedig a terrorizmus elleni küzdelem is háború, amit meg kell nyerni. Ha nincs egyetértés a célok, eszközök és a menet tekintetében, a győzelem esélye csökkenhet. Magyarország ebben a küzdelemben hamarosan közvetlenül is érintett lehet, miután Zavahiri, az al-Kaida helyettes parancsnoka és fő ideológusa hazánkat is támadással fenyegette meg.


Yehuda Lahav, Tel Aviv
Ki ellen folyik a harc?

Mélyreható vitát váltott ki Izraelben egy nyilatkozat, amely „ha valaki gyilkossági szándékkal közeledik hozzád, előzd meg és öld meg” elvére hivatkozva felszólította a kormányt, ne riadjon vissza a terroristák elleni harctól akkor sem, ha nyilvánvaló, hogy ártatlan civilek is a harci cselekmények áldozatául esnek. 


Gazdaság

Major Nóra
Kórház az éhség szélén

Az országos egészségügyi sztrájk első felvonása október 7-én, csütörtökön reggel nyolctól délután négyig tart, és heti rendszerességgel mindaddig folytatódik, amíg meg nem állapodunk a kormánnyal - tájékoztatta lapunkat Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke. Ennek értelmében 2004. október 15-én, 18-án és 26-án 8 óra és 16 óra között csak az alapvető szolgáltatásokat, azaz a sürgősségi és ügyeleti ellátást lehet igénybe venni a sztrájkhoz csatlakozó egészségügyi intézményekben. A szakszervezeti vezető kezdeményezésétől azonban a szakma több képviselője is elhatárolta magát. 


Nagy Liliána
Kevesebb áfa került a kasszába

Draskovics Tibor régi-új pénzügyminiszter optimistán fogalmazott a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban. Mint mondta, az államháztartási deficit jövőre 4,5 százalék lesz, szemben az idei 5,0-5,1 százalékkal, a gazdaság - pesszimista prognózis szerint is - 4 százalékkal növekedhet, mely 2005-ben érzékelhető javulást eredményezhet az életszínvonalban és a gazdasági egyensúly alakulásában.


Munkatársunktól
Kóka János bársonyszékben

A Medgyessy-(bankár)kormány után az ellenzék által „milliárdos-kormány” névvel illetett Gyurcsány-kormány tagja, Kóka János egyike a tíz számjegyű vagyonnal büszkélkedő kormánytagoknak. Az orvosból informatikussá avanzsált Kóka az SZDSZ felkérésére a kabinet gazdasági és közlekedési minisztere lett. Neve összefonódott az egyik legnagyobb hazai informatikai sikertörténettel, az Elender Rt.-vel. 


K. K.
Válságmenedzselés

Válság, krízis bármikor bárkivel megtörténhet, legyen szó családról, vállalatról vagy éppen országról. Nem kell feltétlenül a legrosszabbra - háborúkra, természeti katasztrófákra - gondolni, válságos helyzetek a hétköznapokban, iskolában, munkahelyen, bárhol előfordulhatnak. A válságmenedzselés szakemberei szerint a krízishelyzetekre fel lehet és fel is kell készülni. 


Kardos Anikó
Erősödő indexek

Számottevő erősödést mutattak a vezető tőzsdeindexek a héten. A harmadik negyedéves amerikai GDP-adatot 2,8-ról 3,3 százalékra módosították, és valamelyest enyhült az olajárpánik is. Európában a francia üzleti bizalmi index nőtt a várakozásoknál magasabb mértékben. A hét nagy vesztese az amerikai gyógyszergyártó Merck lett, miután kénytelen volt visszavonni a piacról egy, az árbevétele tíz százalékát kitevő készítményt, annak szívinfarktus és agyvérzés esélyét növelő mellékhatása miatt. A kedvező világpiaci trendben folytatódott a BUX szárnyalása is: az index jelentős forgalom mellett nap nap után döntötte meg a korábbi csúcsokat, a keddi kereskedés végén 12 825 ponton állapodva meg.


Háttér

Szobota Zoltán
Szó sincs keresztény Magyarországról

Nagy bajban van az a laikus hírolvasó, aki az ország vallásosságáról felmérések alapján próbál tájékozódni. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által készített legfrissebb kutatás ugyanis homlokegyenest ellentmond az előző kormány idején tartott népszámlálás eredményeinek, holott mindkét elemzés az egyetlen, létező Magyarországon született. 


Szlazsánszky Ferenc
Könyv és csend

Csúnya világban élnénk, ha akár csak kis része is igaz lenne mindannak, amit a titkosszolgálatokról szóló könyvében ír Kende Péter. Állításainak lényege: a pártállami titkosszolgálatok átmentették magukat a demokráciába, és törvényben meghatározott tevékenységük mellett azóta is folytatják törvénytelen üzelmeiket. 


Leslie L. Petrovics
Volt 643 halász

Az oktatásban dolgozó szakemberek számára rendezett konferenciát a jeruzsálemi Jad Vasem Emlékmúzeum augusztus közepén A holokauszt tanítása az új nemzedékek számára címmel. A barátságos hangulatú találkozóra a világ minden részéből érkeztek Jeruzsálembe a téma kutatói. A konferencián szó esett többek között az internet előnyeiről és hátrányairól a holokauszt oktatásában, annak lehetőségéről, hogy a túlélőket meghívják az osztályterembe, és volt előadás a koncentrációs tábort megjárt nőkről is. Olyan témák is felmerültek, mint például a holokauszt tanítása az izraeli arabok számára, vagy a humor szerepe a holokauszt tanításában. Magyarországot többek között Pécsi Tibor és Dittel Szilvia képviselte, akik a Bornemisza Péter Gimnáziumban végeznek úttörő munkát, valamint Vajda Éva, a budapesti holokauszt múzeum munkatársa. Ő arról beszélt, hogy miként reagált a média a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény megnyitására.


Kovács Krisztina, Makki Marie-Rose
Nőuralom fenyeget

A pedagógusok aggódnak a mai fiúkért, akiknek egyre szánalmasabb az iskolai teljesítményük, és mindinkább lemaradnak a lányok mögött. A szakemberek egyenesen „fiúkatasztrófáról” beszélnek. A lányok a tanárok szemszögéből problémamentesebbek: szorgalmasak, alkalmazkodóak. A fiúkkal ellentétben ők egyre többet és egyre jobban teljesítenek - legalábbis a jelenlegi oktatási rendszerhez mindenhol a lányok képesek jobban alkalmazkodni. Egyesek szerint a fejlett, urbanizált világot a jövőbeni nőuralom fenyegeti, hiszen a tudásalapú társadalom a diplomagyűjtőknek kedvez. Ugyanakkor a való életben az iskolai tudásnál sokkal több szükségeltetik a sikerhez. 


Hit és értékek

Benke László
Ellenszélben a szentek közé

Öt új boldogot adott a római katolikus egyháznak II. János Pál a Szent Péter téren vasárnap délelőtt tartott szertartáson. Az egyházfő két jelentősebb alakot beatifikált: IV. Károly, az utolsó magyar király és osztrák császár, valamint Anne Catherine Emmerich német misztikus apáca neve most került fel a vallásos tisztelettel övezett elhunytak több száz nevet számláló listájára. A két személy evilági életpályájában nehéz lenne közös vonást találni, utóéletükben viszont annál egyszerűbb: mindkettőjük boldoggá avatását heves viták kísérték.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Fej fej mellett

George W. Bush a lapzártánk után sorra kerülő második körben igyekszik feledtetni a múlt heti első televíziós vitán nyújtott gyenge teljesítményét, amelyről még egyik legeltökéltebb republikánus támogatója is azt nyilatkozta, hogy az elnök úgy viselkedett a 90 perc alatt, mintha „alvajáró” lenne. 


Mérő Miklós
A Büntetés Napja

A Jerusalem Post egyik szerkesztője cikkében úgy véli, hogy a Gázai övezetben elindított „Büntetés Napja” elnevezésű hadművelet, melynek hivatalos célja az izraeli területek ellen intézett palesztin rakétatámadások leállítása, olyan időszakban zajlik, amikor az „európai vélemények nem számítanak, míg azok a washingtoni hangok, amelyek viszont számítani szoktak, most az elnökválasztással vannak elfoglalva”. Ebben a vákuumban megnőtt Ariel Saron mozgástere, hogy egy régi-új stratégia alkalmazásával megpróbáljon a Hamasz rakétáinak hatósugaránál szélesebb ütköző zónát létrehozni a fenyegetett izraeli települések köré. Válaszul a Hamasz azzal fenyegetőzött, hogy hamarosan új, az eddigieknél messzebbre eljutó rakétákat vet be nagyobb városok, például a Földközi-tenger partján fekvő Askelon ellen.


Hetek-összeállítás
Kerry uránt szállítana Teheránnak

Giora Eiland izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó szerint az eddigi hírekkel ellentétben Irán atomprogramja már idén novemberben eljuthat arra a pontra, ahonnan már nem lehet azt visszafordítani vagy megállítani. Ezt a tényt támasztja alá Hameini ajatollah iráni vallási vezető közelmúltban tett kijelentése, miszerint azt akarja, hogy országa januárra két bevethető atombombával rendelkezzen.


Márer György, New York
Fej fej mellett

Két párt ugyan ritkán van egy nézeten, de az elmúlt hét csütörtökén, a Bush és Kerry közt lezajlott tévévitát követően mindkét tábor elismerte, hogy a demokrata jelölt alaposan lekörözte ellenfelét. A nagy amerikai tévéhálózatok szinte percekkel az esemény befejezte után komoly százalékarányban Kerryt nyilvánították győztesnek: az ABC 9, a CNN 16, a CBS 18 ponttal. „A vita nézői Kerrynek ítélték az első menetet” - fogalmazott másnap reggel a The Los Angeles Times. A Washington Post azonban feltette a kérdést: „Miért ez a drámai lélektani fordulat?” 


Lukács András
Doktorok az elnökök szolgálatában

Az amerikai elnökválasztási verseny finisében a választók túlnyomó többségét elsősorban az érdekli, hogyan vélekedik az elnök a nemzetbiztonsági kérdésekről, Irak helyzetéről vagy a gazdaság állapotáról. Az elnök környezetében van néhány személy, akik szinte árnyékként követik őt, és minden tettét árgus szemekkel figyelik, azok politikai tartalmával azonban igen keveset foglalkoznak. Ők az elnök orvosai. 


Publicisztika

Kertész Ákos
Tud-e esélyt teremteni a szociáldemokrácia?
A bicikli-kormányról

A „bicikli-kormányt” Szále László, a Magyar Hírlap publicisztikai rovatvezetője találta ki. Gazdagította vele a nyelvünket; köszönjük meg neki a magyarul beszélők nevében. A lendület kormánya nyilván bicikli-kormány, hiszen ha nem tartaná egyensúlyban a lendület, eldőlne. Mindig csak az orrunkig látunk, az már király közöttünk, aki a cipője orráig is ellát. Emeljük föl néha a fejünket, nézzünk már egyszer körül a nagyvilágban is: nem csak a magyar szociáldemokráciának szűkült be a mozgástere, ez világjelenség. Én nem tudok, nem is akarok a kormánynévsorról beszélni, nem tudom, hogy ez a csapat beválik-e, nem ismerem őket, nincsenek tippjeim: egyet tudok, most nagyon kell a vezető lendülete, és amíg ez a lendület kitart, és másokat is magával ragad, addig gurul a bicikli.


Riport

Vizin Balázs
Aki elvarrja a szálakat

Kecskés István szabómester. Egy hagyományos szakma veteránja, aki az elmúlt évtizedekben több száz embernek szerzett örömöt munkájával. Sokan azért szeretnek hozzá járni, mert Pista bácsi az anyagon és a cérnán kívül valami pluszt is tesz a ruhákba. Ruhapróba közben pedig szívesen beszél a mesterségéről.


Sport

Munkatársainktól
Drága árat fizethet a Fradi a sikerért

Az elmúlt héten lejátszott Ferencváros-Millwall UEFA-kupa mérkőzés kapcsán történt botrányos események miatt sajnos újra negatív módon került országunk a futballvilág látóterébe. Mint ismeretes, a Fradi 3-1-re nyerte a találkozót, de a sikerért járó jelentős pénzösszeg bizonyos része újra az európai szakszövetség kasszájába kerülhet, mivel a zöld-fehérekre jelen állás szerint súlyos büntetések várnak.


Visszatér a Dallara

A Minardit a Renault, a Jordant a Toyota segíti ki a száguldó cirkuszban, és a legfrissebb hírek szerint a Jaguarnál is születőben van a megoldás, ugyanis a Dallara visszatérne a Forma-1-be. Ezzel egyetlen csapatnak sem kellene három autóval indulnia a versenyeken, hogy meglegyen a televíziós társaságokkal kötött szerződésekben rögzített minimum húsz autó. Az olasz istálló (Ferrari-motorral) utoljára 1992-ben szerepelt az elitkategóriában (két ponttal a tizedik helyen végzett a konstruktőrök között), s noha évekkel később már tervezte a visszatérést, ebből nem lett semmi. Ám a visszatérést vélhetően a hétvégi Japán Nagydíjon hivatalosan is bejelentik.


Visszavonult Jordan egykori alvezére

Scottie Pippen, a Chicago Bulls 39 éves játékosa bejelentette, hogy abbahagyja játékos-pályafutását. Michael Jordan egykori „harcostársa”, hat bajnoki címhez (1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998) segítette hozzá a kilencvenes években fogalommá váló Chicago Bullst. A zseniális játékos tagja volt az 1992-ben olimpiai bajnokságot nyerő igazi Dream Teamnek, az 1996-ban ismétlő válogatottnak, így nem véletlen, hogy beválasztást nyert az NBA történetének legjobb 50 játékosa közé is. Pompás karrierje alatt 11 idényt húzott le a Chicago Bullsban, egyet a Houston Rocketsben (1999), négyet a Portland TrailBlazersben (1999-2003), a tavalyi szezont már újra a Szeles Város csapatában kezdte el. Térdsérülése és decemberi műtétje miatt azonban mindössze 23-szor lépett pályára, így visszavonulása nem érte váratlanul az NBA-rajongókat.


Szuper Levente hazaigazolt

Több mint hétéves légióskodás után a magyar jégkorong-bajnokságban véd újra Szuper Levente. A 23-szoros válogatott kapus ugyanis egy idényre szóló szerződést kötött a dunaújvárosi AC-Invitel csapatával. Szuper a 187. „észak-amerikai” profi, aki Európában kezdi meg a 2004/05-ös szezont. „Nem tartom visszalépésnek, hogy Magyarországon folytatom a pályafutásomat. Az utóbbi években rengeteget fejlődött itt a hoki. Ugyancsak számított döntésemben, hogy most a válogatottnak is tudok segíteni, hiszen novemberben olimpiai selejtező, áprilisban pedig hazai rendezésű világbajnokság lesz” - nyilatkozta az NHL-ből hazatérő játékos.


Albion hőse
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Polovitzer Edina
Marhakereskedőből emberkereskedő

1944. november 30-át írunk, csütörtök reggel van. Budapesten a nemzetközi gettó egyik házából rendőrök hajtják kifelé a lakókat, hogy aztán marhavagonokon az utolsó útjukra küldjenek sokakat. Védettségük megszűnt, spanyol menlevelük érvényességét veszítette, ugyanis Sanz-Briz, a spanyol követség ügyvivője reggel elhagyta az országot, a magyar belügyminiszter pedig válaszul parancsot adott a védett házak kiürítésére, a deportálásra. Ekkor az ismeretlenségből egy különös ember lép elő, Giorgio Perlasca, s elénk tárul a legnemesebb emberi cselekedet, egy életmentő pályafutás.


Színes

Koldulós munkatréning


DUMA PLÁZA

Milliók vágynak a halhatatlanságra, de fogalmuk sincs, mit kezdjenek magukkal egy esős vasárnapon. (Susan Ertz)


Illatos hír

A csúcskozmetikumokat gyártó Estče Lauder Vállalat Aramis és Designer Fragrances osztálya új illatot indít útjára, nem is akármilyen elnevezéssel. A parfüm névadójául az ingatlanmogul és tévésztár Donald Trumpet választották, így lett az új illatkülönlegesség neve: „Donald Trump. Az Illat”. A termék exkluzív, amerikai bemutatójára november közepén a Szövetségi áruházban kerül sor, ahol is a 100 ml-es üvegcséhez és tartalmához 60 dollárért, azaz - a mostani árfolyamok szerint - körülbelül 12 000 forintért lehet majd hozzájutni. Az esemény egyéb anyagi feltételei nem kaptak nyilvánosságot. (AP)


Gyémánttolvajok

A Párizsi Louvre-ban rendezett régiség- és drágakő-kiállításon a Chopard cég által bérelt teremből két gyémántot csentek el ismeretlen tettesek. A kövek összértéke 11,5 millió euróra (körülbelül 2,8 milliárd Ft-ra) becsülhető. A tolvajok egy ékszerstandon hajtották végre az akciót. Nyilvánvalóan akkor kaptak zöld utat, amikor a helyi alkalmazottak a rendezvény más eseményei miatt tizenöt percig nem voltak a drágakőkalitka közvetlen közelében - állapította meg a rendőrség az előzetes vizsgálatok eredményeképpen. 


A bébik és a szépérzék

Alan Slater, az Exeter Egyetem személyiségfejlődéssel foglalkozó szakértője határozottan állítja, hogy már az alig öt órája a világon lévő apró emberke is teljes mértékben tisztában van azzal, hogy szép vagy csúnya ember arcát látja. Alan Slater meglehetősen újszerű kísérletsorozata folyamán szép és kevésbé szép egyének fotóit mutatta több mint száz újszülött csecsemőnek. A vizsgálat meglepő eredményt produkált: a gyerkőcök minden alkalommal szemlátomást több időt szenteltek a vonzó emberek portréinak tanulmányozására, mint csúnyább embertársaik fotóinak szemrevételezésére. Slater érvei szerint a magzati állapotban lévő bébik szemének és ajkainak fejlődésével egy időben kialakul az az érzékelőképesség, amelynek segítségével a magzat képes lesz megállapítani, hogy melyik arcról miként vélekedik majd. Ez a kísérlet volt az első olyan vizsgálat, amelyik bebizonyította, hogy a kisgyermekek is többé-kevésbé ugyanazokat az arcokat találják szépnek, mint amelyeket a felnőttek társadalma. 


Autó bioműanyagból

Közönséges édesburgonyából nyert savak átalakításakor kapott környezetbarát, gyorsan lebomló bioműanyag felhasználásával készíti a Toyota cég legújabb autójának egyes részeit. A környezetre ártalmatlan „krumpliszármazék” komposztálható, ugyanakkor eléggé erős ahhoz, hogy a karosszéria egyes elemeit - a lökhárítót, szegélyeket és a szőnyeget - ebből gyártsák. A Daily Mirror jelentése szerint az ES3 első példányait Japánban és hamarosan az Egyesült Királyság területén is bevezetik. (Ananova)


Döner a nyerő

Egy Németországról szóló kézikönyv szerint az ország kedvenc étke többé már nem a sült kolbász, hanem a török kebab. A Kézikönyv Németországhoz című könyv olyan részleteket is tartalmaz, mint a kerti törpék és kakukkos órák szeretete, illetve hogy hol kapható a legjobb sör. E könyvet a kormány adatta ki, hogy vonzza azokat a szakembereket, akik úgy tervezik, hogy az országban szeretnének munkát vállalni. A 220 oldalas kézikönyvben a szerzők sajnálatukat fejezik ki a kolbász kedvelői iránt, hogy többé már nem fognak minden utcasarkon kolbászárust találni, hanem inkább döner kebabost. Mindez a kolbászárusok minden ellenkező szándéka ellenére alakult így, akik új fajta kolbászokkal is jelentkeztek, mint például a currys kolbász. A könyv szerint: „A sült kolbász a németek kedvence volt évtizedekig. Ezt most felváltotta a török döner kebab. Nincs olyan város vagy falu az országban, ahol ne lenne húsforgató nyár, s azon hús, amit felszeletelve török kenyérben árulnak.” (Ananova)


Orral mozgatható egér

Az orr mindig kéznél van - gondolta Dimitrij Gorodnicsij kanadai fejlesztőmérnök, és kifejlesztett egy az orr mozgásán alapuló számítógépes egeret. Az úgynevezett „nouse” működtetése rendkívül egyszerű. Amerre az orr hegye mutat, arra mozdul a kurzor is, a jobb szem a jobb oldali, míg a bal szem a bal oldali billentyűként funkcionál. A fejlesztő reméli, hogy újítása megkönnyítheti a sérült emberek számítógép használatát, és közkedvelt lesz az ellenséget egy szempillantással megsemmisíteni vágyó videojátékosok körében is. A szakma véleménye megoszlik a találmány praktikusságát illetően. Joe László a Jupiter Research New York-i elemzője szerint az embereket elriaszthatja annak a lehetősége, hogy esetleg túlságosan idétlennek tűnhetnek, amelynek - véleménye szerint - „itt elég nagy a valószínűsége”. (Reuters)


Mi van a képen?

3. Méregdrága bombaelhárító robotok Budapest belvárosában