Vissza a tartalomjegyzékhez


Gyémánttolvajok

A Párizsi Louvre-ban rendezett régiség- és drágakő-kiállításon a Chopard cég által bérelt teremből két gyémántot csentek el ismeretlen tettesek. A kövek összértéke 11,5 millió euróra (körülbelül 2,8 milliárd Ft-ra) becsülhető. A tolvajok egy ékszerstandon hajtották végre az akciót. Nyilvánvalóan akkor kaptak zöld utat, amikor a helyi alkalmazottak a rendezvény más eseményei miatt tizenöt percig nem voltak a drágakőkalitka közvetlen közelében - állapította meg a rendőrség az előzetes vizsgálatok eredményeképpen. 

A tolvajok a kalitka feltörésével egy negyvenhét, illetve egy harmincnyolc karátos drágakövet vághattak zsebre. Könnyű dolguk volt, ugyanis a teremben nem voltak biztonsági kamerák és riasztó berendezés sem. A termet ezelőtt divatbemutatók és üzleti tárgyalások céljából alkalmazták. A Chopard igazgatóasszonya tagadta, hogy alkalmazottai egy pillanatra is őrizetlenül hagyták volna a köveket. „Nagyobb volt a biztonsági személyzet létszáma, mintha a miniszterelnök feleségét vártuk volna vacsorára. Óriási volt a kavalkád, minden pillanatok alatt történt, nyilvánvaló, hogy profik voltak. Mikor észrevettük azonnal lezártuk a standot, riasztottuk a rendőrséget és újlenyomat mintákat vettünk.” Állítása szerint a rendőrség túlbecsülte a gyémántok értékét, de a valós összeget nem közölte. A kiállításon egyébként több mint száz régiség- és drágakő-kereskedő gyűlt össze, akik magukkal hozták a legritkább, legpompásabb és legértékesebb darabjaikat. Bemutatásra került a világ egyik leghíresebb gyémántja is, a „Csillag kiáltása” nevezetű 124,48 karátos drágakő, ami rózsaszínes-barna színéről ismert. Volt néhány ékkő, amit a kereskedők ott a helyszínen áruba bocsátottak. 
A rendezvényszervező Christian Deyder szintén elutasította a vádat, mely szerint a személyzet őrizetlenül hagyta a standot. Az eltűnt drágakövek értékét sem árulta el mondván: „Amíg a rendezvény tart nem fognak adatokat kiadni, mivel a nyomozási eredmények ezt figyelembe véve egyelőre bizalmasak.” (AFP)