Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
Drága árat fizethet a Fradi a sikerért

Az elmúlt héten lejátszott Ferencváros-Millwall UEFA-kupa mérkőzés kapcsán történt botrányos események miatt sajnos újra negatív módon került országunk a futballvilág látóterébe. Mint ismeretes, a Fradi 3-1-re nyerte a találkozót, de a sikerért járó jelentős pénzösszeg bizonyos része újra az európai szakszövetség kasszájába kerülhet, mivel a zöld-fehérekre jelen állás szerint súlyos büntetések várnak.


A Fradi-tábor ténykedése miatt az UEFA újra megbünteti a zöld-fehéreket. A nehezen jött pénz könnyen vész el Fotó: Reuters

Hogy a mérkőzés már felfokozott indulatok közepette került megrendezésre, arról jelentős mértékben tehetnek az angol gárdát elkísérő fanatikusok is, akik itt-tartózkodásuk alatt bizonyították, hogy nem véletlenül tarják őket a szigetország egyik legelvetemültebb szurkolói csoportjának. A főváros különböző pontjain botrányokat kirobbantó, több vendéglátóipari egységet leromboló angol ultrák a mérkőzés kezdetéig egymással (!) és a Fradi kemény legényeivel is összecsaptak. A történtek ismeretében sem lehet azonban elfogadni azt, ami a találkozó alatt történt a stadion lelátóin. A Millwall fekete játékosait a zöld-fehér ultrák rendre rasszista bekiabálásokkal illették, valamint rossz szokásukhoz híven „huhogtak”. A The Sun szerint a lelátó népe Mark McCammont, Paul Ifillt és Marvin Elliotot gyalázta, s a mérkőzés hangulata tükrözte „a magyar főváros utcáit eluraló erőszakot”. McCammon felháborodását azzal jelezte, hogy amikor a meccs végén Szűcs Lajos kapussal mezt cserélt, a magyar játékos trikóját az angol csatár „undorral hajította el” - áll a The Sun cikkében. A lap által állítottaknak ellentmond Ray Wilkins, a Millwall segédedzőjének nyilatkozata, melyben kifejtette, a légkört nem tartotta ellenségesnek, hiszen idegenben mindig olyan közönség előtt kell játszani, amelyik nem az ellenfél győzelmét várja. A Daily Mirror „ellenséges légkörben lejátszott, rossz hangulatú meccsnek” titulálta az összecsapást, a nagy tekintélyű The Times tudósítása szerint „túlzás lett volna békés mérkőzést várni két olyan klubtól, amelynek szurkolói egyformán kilengéseikről hírhedtek. Neil Harris, a Millwall csatára a internetes oldalon azon véleményének adott hangot, hogy a találkozón mintha a húsz-harminc évvel ezelőtti angol futballba csöppent volna. Harris elsősorban a „huhogást” sérelmezte. A játékos attól is tart, hogy az UEFA túl enyhe büntetéssel fogja sújtani a magyar egyesületet. 
Az UEFA, melynek fegyelmi bizottsága lapzártánk után hoz döntést az ügyben, azonban nem zárja ki a szigorú büntetést. Rob Faulkner, az UEFA szóvivője kijelentette: „Megvannak az irányelveink a fegyelmezésre, s azokat alkalmazni is fogjuk. A fokozatok a következők: figyelmeztetés, megrovás, pénzbírság, stadionbezárás. Minden attól függ, mik a vádak, és azokat milyen bizonyítékok támasztják alá. Tény, hogy rasszista megnyilvánulások miatt a múltban igen súlyos pénzbüntetésekkel sújtottuk a vétkes klubot.” 
Lapunk megkeresésére többen is elmondták véleményüket az eseményekről:

Gyepes Gábor
a Ferencváros válogatott hátvédje:

Elszomorító, ami a pályán kívül történt, de őszintén szólva a mérkőzésen mi ebből semmit nem tapasztaltunk. A szurkolóink hihetetlen lelkesedéssel buzdítottak minket, ami nagy erőt adott a győzelem kivívásához. Tudom, hogy esetenként a fradisták is „balhésak”, de azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a Millwallnak hírhedt szurkolótábora van. Nekik is van tehát mit söprögetni a házuk táján, nem feltétlenül kell automatikusan a mieinket okolni a történtekért.

Mészöly Kálmán 
egykori válogatott labdarúgó és szövetségi kapitány:

Amivel megvádolták a Ferencvárost, az abszolút nem úgy történt. A szurkolótábor egy emberként állt ki a csapat mellett, és nagyon biztatták a Fradit. Én bár szakkommentáltam a mérkőzést a televízióban, de semmi olyan dolgot nem tapasztaltam, sem a szurkolók, sem a játékosok részéről, ami kirívó lett volna vagy jelenteni kellett volna az UEFA felé, vagy akár ami bármiben is sértette volna a fair play szellemét. Úgy érzem, ezek a dolgok el vannak túlozva a Ferencvárossal kapcsolatban. Az FTC rossz híre megalapozott, de én remélem, hogy ebből az ügyből most jól fog kijönni a csapat. Az, hogy az utcán összetűzés volt, nem meglepő. Az angol szurkolókat nem kell félteni, már a mérkőzést megelőző napon összetűztek, ráadásul egymással. Nagy magyar álom, hogy nálunk is csupán félméteres kerítés legyen, de ehhez a magyar szurkolóknak nagyon sokat kellene fejlődniük, és ehhez a játékosoknak is egy olyan viselkedésmódot kellene elsajátítaniuk, hogy ne hergeljék a saját közönségüket. Nagyon sportszerűen, tisztességesen a keménység határán belül kell játszani. És szinte védőpajzsként védeni, hogy ne jöjjenek be a pályára. A mi időnkben más világ volt. Az ország összes rendőrét ki kellett volna vezényelni, mondjuk a Ferencváros-Vasas mérkőzésre a Népstadionba, hogy a kilencvenezer főből álló két szurkolótábor a meccs közben ne cseréljen helyet…

Ormossy Attila 
IX. kerületi rendőrkapitány:

Egy ilyen volumenű futballmérkőzés esetében szakmai szempontból irreális elvárás, hogy rendőri biztosítással a stadionon kívül minden atrocitást megelőzzünk. Ezért a célunk az, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a rendbontás kialakulásának esélyét. Jelentősen segítené a munkánkat, ha nemzetközi mérkőzések esetén a vendégcsapat szurkolói szervezett formában érkeznének meg, klubjuk pedig részletes tájékoztatást adna arról, hogy mennyien és mivel érkeznek a drukkerek, valamint hol szállnak meg. A Budapestre érkező több mint kétezer angol szurkoló közül csupán négyszázról kaptunk ilyen jellegű tájékoztatást, azt is alig másfél nappal a mérkőzés előtt.
Nem akarom a fradistákat minden felelősség alól felmenteni, de a verekedések többségét egyébként az angolok provokálták. Az V. kerületben például egymás között balhézva vertek szét egy szórakozóhelyet. Angliában valóban példás rend uralkodik a futballmérkőzések környékén, de a világ- és Európa-bajnokságon is láthattuk, mire képesek a szigetországi drukkerek külföldön.

Nyonban megtartották az UEFA-kupa csoportkörének sorsolását. Az FTC az A csoportba került, ahol a holland Feyenoord, a német Schalke, a svájci Basel és a skót Hearts lesz a zöldek ellenfele.