Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Változások kora

Jánosi György és Lamperth Mónika is visszalépett az MSZP elnökjelöltségétől a jelölést előkészítő bizottság vasárnapi ülésén. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter pedig jelezte, elnökhelyettessé választása esetén megválna a honvédelmi tárcától. A hét folyamán Szili Katalin is bejelentette, hogy nem indul újra az elnökhelyettesi tisztségért. Az október 15-ei kongresszuson - amelyen lehet, hogy az angol miniszterelnök, Tony Blair is részt vesz - akár radikálisan is megváltozhat az elnökség személyi összetétele. Ez azt jelentené, hogy két hónap alatt lecserélődik az ország vezetése. 


Ötből hárman maradtak Fotó: Somorjai László

A jelölőtestület azokat a vezető pozícióra aspiráló jelölteket terjeszti a párt október 15-16-ai kongresszusa elé, akik megkapják a megyei szervezetek és a küldöttek egyharmadának támogatását.
Az elnökjelölteknél ez sikerült Hiller István kulturális miniszternek, eddigi alelnöknek, Szekeres Imrének, aki szintén alelnök, valamint Toller László elnökségi tagnak, pécsi polgármesternek; míg Lamperth Mónika belügyminiszter és Jánosi György választmányi elnök visszalépett a küzdelemtől.
Jánosi meglepetésre nem kapta meg a szükséges 33 százalékos támogatottsági szintet jelenlegi pozíciójához sem, így a kongresszuson Csiha Judit és Simon Gábor, a testület eddigi elnökhelyettesei küzdhetnek meg a választmány elnöki posztjáért.
Az elnökhelyettesi jelölésnél Szekeres Imre és Juhász Ferenc elnökségi tag, honvédelmi miniszter kapta a legtöbb szavazatot, majd őket követte Újhelyi István, a Fiatal Baloldal elnöke és Szili Katalin házelnök (aki egy nappal később bejelentette, hogy mégse indul), és a már említett Toller László. 
A két alelnöki posztra ugyancsak többen kandidálnak: Veress József Békés megyei elnök, Veres János korábbi pénzügyi államtitkár, hétfőtől a miniszterelnök kabinetfőnöke, és a már említett Újhelyi István, Szekeres Imre, valamint Juhász Ferenc.