Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-hírösszefoglaló
Miniszterek a startvonalon

Három fő területen módosult a kormány szerkezete. A szociálpolitika megerősítése címén létrejött egy új „nagy” minisztérium Ifjúsági, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium néven, és két új miniszteri posztot hoztak létre: az elsősorban az uniós pénznek minél sikeresebb „lehívását” szolgáló EU-s ügyek, valamint a felzárkóztatásért és területfejlesztésért felelős tárca nélküli „minisztériumot”. A Miniszterelnöki Hivatal pedig jelentős „profiltisztításon” esett át. 


A Parlamentnél szolgálatot teljesítő kormányőr tiszteleg Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, amikor lakásától munkahelyéig a körülbelül hat kilométeres távot futva tette meg. Gyurcsány Ferenc hetente egyszer korábbi munkahelyeire is futva érkezett, ezt a szokást miniszterelnökként is meg kívánja tartani. Fotó: MTI

Gyurcsány Ferenc bemutatta új kormányát. Továbbra is Lamperth Mónika marad a belügyminiszter, de két új államtitkárral bővül a stáb: politikai államtitkára Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes, közigazgatási államtitkára Szilvásy György aki korábban a sport-, majd a kulturális tárca államtitkára volt.
Gyurcsány az egészségügyben azt várja, hogy egyenlők legyenek a szolgáltatások mindenki számára, komfortosabb rendelők és kórházak „működjenek”. A következő két évben Rácz Jenő, eddigi helyettes államtitkár irányítja az Egészségügyi Minisztériumot. A Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztériumot a jövőben Csizmár Gábor korábbi államtitkár vezeti, politikai államtitkára Kordás László, az MSZOSZ eddigi alelnöke lesz. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium élén marad Németh Imre, de a politikai államtitkári posztot Pásztohy András vette át Szanyi Tibortól. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak Gyurcsány szerint több tőkét kell vonzania. Ennek vezetésére kérték fel Kóka János informatikai vállalkozót. Ellenben új tárcát hoztak létre Ifjúsági, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium néven, amelynek vezetője Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter lett. A kormányfő szerint ezáltal a kormány legfontosabb minisztériuma jött létre. Az új tárcához tartozik a jövőben a Miniszterelnöki Hivatalból áthelyezett nemzeti és etnikai hivatal is, és a sportminisztériumból „érkezett” ifjúsági „részleg”. A két politikai államtitkár Kórózs Lajos és Mesterházy Attila.


Új miniszterek. Sokaknak meglepetést okoztak Fotó: MTI

Az új igazságügyi miniszter Petrétei József pécsi jogászprofesszor lett. Kovács László külügyminiszterként folytatja munkáját mindaddig, amíg el nem indul Brüsszelbe, az ő utódja november 1-jétől Somogyi Ferenc diplomata. Baráth Etele lett az EU-s ügyek tárca nélküli minisztere, míg Kolber István somogyi politikus a területfejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszterként dolgozik. 
Hiller István folytatja munkáját, de a MeH-től „átvéve” irányítása alá kerül az egyházügyi államtitkár feladatköre is. Az Oktatási Minisztériumban mindössze annyi változik, hogy Szabados Tamás politikai államtitkárt Arató Gergely váltja. 
A sportminisztérium megszűnik, de az „ágazatért” az újonnan alakult Sporthivatal felel Ábrahám Attila olimpiai bajnok sportoló vezetésével. A miniszterelnök kabinetfőnökének Veres János pénzügyi államtitkárt nevezték ki, Katona Tamás volt kabinetfőnök a pénzügyminisztériumba ment államtitkárnak.
A Miniszterelnöki Hivatal új politikai államtitkárt kapott Gál J. Zoltán személyében, de több államtitkárság megszűnt, illetve elkerült innen.