Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Fej fej mellett

George W. Bush a lapzártánk után sorra kerülő második körben igyekszik feledtetni a múlt heti első televíziós vitán nyújtott gyenge teljesítményét, amelyről még egyik legeltökéltebb republikánus támogatója is azt nyilatkozta, hogy az elnök úgy viselkedett a 90 perc alatt, mintha „alvajáró” lenne. 


John Kerry és George W. Bush az első választási vitaműsor után. Kerry jött ki jobban Fotó: Reuters

John Kerry a tévévitában sikerrel hivatkozott arra, hogy az iraki háború ugyan helyes volt (hiszen a katonai erő alkalmazását 2002 végén ő is megszavazta, igaz - amint arra a republikánusok előszeretettel hivatkoznak - nem sokkal előtte még ellene voksolt), ám a hadművelet végrehajtásában Bush hibát hibára halmozott. „Rossz helyen, rossz időpontban és rossz módon” történt Szaddám Huszein eltávolítása - mondta Kerry. Bush ezzel szemben arra hivatkozik, hogy az iraki diktátor nélkül a „világ jobb hellyé vált”, akkor is, ha a tömegpusztító fegyverekről vagy az al-kaidás kapcsolatokról szóló hírszerzési információk nem bizonyultak megalapozottaknak. 
A vitát követően Bush a legtöbb felmérés szerint elveszítette 6-8 százalékos előnyét kihívójával szemben. Az elnök elkötelezett támogatójának számító Pat Robertson televíziós evangélista, a 700-as klub című vallási-politikai televíziós műsorában azt vetette Bush szemére, hogy fáradtan és felkészületlenül állt ki a közismerten jó szónoki képességekkel rendelkező Kerryvel szemben. Tény, hogy Bush még az olyan üresen hangzó felvetésekre sem reagált, mint az, hogy Kerry szerint ő „jobban elfogta volna Oszama bin Ladent”. Szó nélkül hagyta a massachusettsi szenátor olyan elszólását is, miszerint az Egyesült Államoknak nukleáris üzemanyagot kellene szállítania Iránnak, mondván, akkor majd kiderül, hogy tényleg békés célra vagy esetleg atomfegyver létrehozására használja-e azt. Bush szerencséjére Dick Cheney alelnök jól szerepelt John Edwardsszal szemben, így - legalábbis átmenetileg - sikerült feltartóztatnia a demokrata kampány lendületét. Bő három héttel a választás napja előtt a verseny újra teljesen nyitott.