Vissza a tartalomjegyzékhez

Erdei L. Tamás
Aki legyőzte De La Hoyát

A régen várt, vasárnap hajnali középsúlyú csúcsmeccsen Bernard Hopkins kiütötte a hat súlycsoportot meghódító, hétszeres világbajnok legendát, Oscar De La Hoyát. A 39(!) éves Bernard Hopkins (45-2-1; 32K.O.) a négy legjelentősebb világszervezet középsúlyú világbajnoki címének egyesítésével történelmi tettet hajtott végre, mert még nem volt olyan bunyós, aki egyszerre csatolhatta magára a WBC, a WBA, az IBF és a WBO díszes öveit. 


A kiütés utáni pillanatok. Oscar pályafutásának legkeményebb percei Fotó: Reuters

Már a bevonulásnál vibrált a feszültség a két harcos között. A mérkőzés elején nyilvánvalóvá vált, hogy a történelmi találkozón a taktikai csata elnyomja a látványos ökölvívást. Mindkét bokszoló hihetetlenül koncentráltan, és minimális kockázatvállalással vetette bele magát a küzdelembe. Az első menetek után Oscar került (pont)fölénybe, de mindezt megrendítő ütés nélkül érte el, igaz, Hopkins is csak néhány könnyű egyenessel találta el ellenfelét. Az összecsapás képe a 6. menet után változott meg, ekkor a veterán Hopkins átvette a meccs irányítását, és uralta a szorító közepét. A 7-8. menetet simán megnyerte, behozva ponthátrányát, de még ekkor sem volt megrendítő erejű találat. A 8. menet után a mosolygó Hopkins a ringsarokban a következőket mondta: „Ez az én menetem lesz!” És igaza lett... A menet közepén a kötélnél Hopkins megvillant, és egy pusztító bal felütést eresztett meg De La Hoya májtájékára. Oscar lépett még kettőt, majd karikába görnyedve elterült a földön. Az arcán már ekkor látszott, hogy nem lesz képes felállni. Kenny Bayless ki is számolta a legendás Golden Boyt, aki elszenvedte pályafutása első kiütéses vereségét. Hopkins hatalmas bukfenccel ünnepelte élete legnagyobb sikerét, míg legyőzött ellenfelének majdnem egy percre volt szüksége ahhoz, hogy összeszedje magát. De La Hoya egy hangos kiáltással állt lábra, majd megnyugodva, mosolyogva gratulált legyőzőjének. 
Már mérkőzés előtt tudható volt, hogy a győztes történelmet ír, és tudtuk, hogy Hopkins az esélyesebb a győzelemre. A tökéletes testre mért bomba azonban a legtöbb nézőt váratlanul érte; De La Hoyát kiütötték. A K.O. pillanatáig egy pontozólapon szoros volt a meccs - Oscar vezetett 77-75-re a nyolcadik menet után - de a másik két pontozó akkor már 79-73, 78-74 arányban Hopkins-t látta jobbnak. 
„Siettető érzések kerítettek hatalmukba. Nem voltam biztos, hogy (a pontozólapokon) nyerésre vagy vesztésre állok-e” - mondta a csata után Bernard Hopkins, a WBC/ WBA/WBO/ IBF középsúlyú világbajnoka. 
„Egy jól kivitelezett testütés” - kommentálta a mindent eldöntő bombát Oscar De La Hoya. „Megpróbálkoztam a papírforma szerinti lehetetlennel - megverni a középsúly bajnokát nagypehelysúlyból fellépve” - tette még hozzá a korábbi hétszeres bajnok. 
De La Hoya sokaknak meglepetést okozott azzal, hogy gyors elmozgás helyett inkább Hopkins közelében maradt. „Harcolni jött”- mondta Bernard. „Nem azért jött, hogy szaladgáljon vagy, hogy ajándékokat vegyen át a pontozóktól.” 
Oscar 31 évesen nem tudta véghezvinni a lehetetlent, 30 millió dollárt és hatalmasnak ígérkező PPV-bevételeket viszont így is bezsebelhet. Hopkins, aki egy éve Don King irányítása alatt alig 300 ezer dollárt keresett, most 10 millióval és szintén PPV-bevételekkel gazdagodott. 
A gála utáni sajtótájékoztatón elhangzott nyilatkozatok:
„Mondtam, hogy én leszek az első ember, aki kiüti De La Hoyát. Ez nagyon fontos volt a számomra. Nagy tiszteletet érdemel Oscar. Harcolni jött ellenem. Oscar kezdetben semlegesítette taktikámat, de végül bemelegedtem, és bevittem azt a májütést” - mondta a győztes. Hopkins után De La Hoya állt a pódiumra: 
„Megpróbáltam összeszedni magam, de nem sikerült. Nincsenek kifogásaim vagy ilyesmi. Bernard Hopkins a vitathatatlan bajnok, és remek bajnok. Sosem gondoltam volna, hogy egy testütés állít meg. A taktikám megfontolt, test elleni küzdelem volt. Hopkins okos ökölvívó, és minden tiszteletet megérdemel.”
De - és ezt már csak mi tesszük hozzá gondolatban - minden tiszteletet megérdemel Oscar is, aki nem csupán hat (!) súlycsoport világbajnoka volt mindezidáig, és a legjobban kereső nem nehézsúlyú bokszoló, hanem igazi harcos, és nagy sportember. Nem rajta múlott, hogy megpróbálta megmászni a Himaláját, és ez most nem sikerült neki. Hopkinsszal való csatáját a Leonard-Hagler rangadó mellett fogják emlegetni, míg lesz ökölvívás. És minden, bunyót szerető ember tisztelettel fogja emlegetni a nevét. Akkor is, ha holnap visszavonul, és többet életében nem lép ringbe. Ő Oscar De La Hoya.