Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Testleépítés

Az olimpiai doppingbotrányok kapcsán egy időre ismét a figyelem középpontjába kerültek a teljesítménynövelő szerek, bár a szinte külön tudományágnak is beillő terület árnyékos oldaláról alig lát napvilágot egzakt információ. Az alábbiakban egy testépítő vall féltve őrzött kulisszatitkaikról és arról, hogy legtöbbjüknek milyen árat kell fizetnie a tekintélyt parancsoló külsőért. 


Képünk illusztráció

- Miért lett belőled egy ekkora, kigyúrt Adonisz?
- Gyermekkoromban Tarzan volt a példaképem, legalább olyan akartam lenni, de a rendszeres úszás nem sokat segített. Amikor bevonultam katonának, akkor láttam életemben először komoly edzőtermet és akkora izomkötegeket, amelyektől rögtön elkeseredtem. Kiszámoltam, hogy körülbelül huszonöt év megfeszített munkával érhetek el én is valami hasonlót, ám kiderült, hogy társaim rendszeresen fogyasztanak különféle kemikáliákat. Feketén-fehéren elém tárták a választás lehetőségét: vagy szenvedek életem végéig, és soha nem fogok úgy kinézni, mint ők, vagy nekilátok tablettázni, és akkor megtáltosodom. Ezekhez csak az edzőtermek belső köreiben lehetett hozzájutni, viszonylag olcsón beszerezhetőek voltak abban az időben, de persze nem a testépítésre lettek kifejlesztve, hanem például végelgyengülésben fekvő betegeknek.
- Tudsz példát mondani?
- Naposin, Nerobol, Metandostenol, Bianabol, Dianabol, és még hosszan sorolhatnám. Érdekességük az, hogy nagy mennyiségű sejten kívüli vizet kötnek meg a szervezetben. Ettől az izmok felduzzadnak, kerületük elég gyorsan megnő, és mivel az ízületek is feltöltődnek, a terhelésérzet jelentősen lecsökken, nagyobb súlyok emelésére képes az ember. A kúra kezdetén, az első három nap nem érez semmit az ember, aztán, amikor már egy bizonyos szintet elért a hatóanyag, egyszer csak könnyebb lesz az edzés, és elkezdenek dagadni a muszklik. Igen ám, csakhogy egy bizonyos telítődés után egyfajta toxicitás jelentkezik a szervezetben: fejfájás, orrvérzés, kézremegés, álmatlanság, a szív még éjjel is úgy zakatol, mint egy motor, és rendszeresek az izomgörcsök. Mindezt azonban valahogy mindig feledteti az a másfél óra siker, amit az edzőteremben élsz át. A szörnyű viszont az, hogy minden bevitt anyag csak addig működik, amíg bent van. Mihelyt elfogy a szervezetből, mondjuk az előbb is említett alapszer, a delikvensből a vizelettel együtt két héten belül távozik szinte az összes plusz felszedett izomzat, és már nem mennek azok a súlyok, melyekkel korábban dolgozott. Végül az illető rájön, hogy csapdában van. Vagy folytatja gyógyszer nélkül, és akkor minden edzés végére teljes mértékben kifosztja magát, és alig fejlődik, vagy választja a szteroidot, amellyel nincs az a terhelés, amit ne bírna az ember, és pszichikailag is felturbózott állapotba kerül.
- Milyen konkrét mellékhatásokat tapasztaltál?
- A mérgezettség első jele a hajhullás volt, és hogy hetente csak egyszer kellett borotválkozni, de ezt még nem nagyon vettem komolyan. Aztán a gyógyszerek megtámadták a bőrömet, a nyirokrendszeremet, az ízületeimet, és az emésztésemet is. Eljutottam oda, hogy bizonyos ételek már csak átszaladtak rajtam, a prosztatával, vesével is sok bajom lett, és a vizeletnél is rengeteg kínt átéltem. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy mire minden szer kimegy belőled, addigra szinte valamennyi normálisan működő szerved kárt vall. Észreveszed például, hogy mint férfi egyszerűen már nem is üzemelsz. Aztán hazamentem és a hetvenéves apámmal nekiláttam fát vágni, de nem bírtam lehajolni a fadarabokért, hogy beletegyem a kosárba, mert úgy maradtam. Ugye az ízületek, a csontrendszer folyamatosan fel volt töltve olajos injekciókkal, és ez lassan eltűnt belőlem. Akkoriban egyébként hetente háromszor átlagosan húsztonnás edzéseket csináltam, ami azért nagyon komoly irritáció volt az izomzatnak. 
- A te helyzeted egy elszigetelt eset, vagy ez mással is előfordulhat?
- Mikor testépítőkkel beszélek, alapvélemény, hogy én csináltam rosszul, nem értettem hozzá. De ők elfelejtik, hogy én tizenöt évig szedtem ezeket a szereket és képeztem magamat a témában. Amúgy rajtuk is ugyanezeket a tüneteket látom. Én se vallottam volna be senkinek, hogy gyógyszerfüggő sportoló vagyok, pedig tudtam, hogy szteroidot nem lehet következmények nélkül szedni. 
Például a kreatinkészítmények most nagyon nagy divatban vannak Magyarországon, és a hírverések szerint ugye ennek nincsen semmilyen ártalmas hatása. Nekem viszont emiatt nem sikerült egy nagy összegű életbiztosítást megkötni, mert olyan veseeredményeket produkáltam, ami azonnali orvosi beavatkozást igényelt. Ennél a pontnál gondolkodtam el nagyon komolyan, pedig ekkora már összeszedtem egy heredaganatot is az egyik kombinált kúrának köszönhetően, amitől se öltözködni, se közlekedni nem tudtam egy idő után. 
- Szteroid nélkül mire juthat egy „becsületes” testépítő?
- A naturál testépítés táplálékkiegészítőkkel és kevésbé káros szintetikus anyagokkal zajlik, melyek legálisan beszerezhetőek, és majdnem azonos hatás érhető el velük, mint a szteroidokkal, viszont mérhetetlenül drágák. Akik ezt versenyszerűen alkalmazzák, százezres tételeket költenek ilyen anyagokra havonta. 
- Mi az, hogy legálisan beszerezhető? Tiltott szerek is vannak forgalomban? 
- Vannak bizonyos termékek, melyek mondjuk csak a dopping szempontjából tiltólistásak, amúgy szedhetők, és vannak olyan veszélyes hormonkészítmények, melyeket már csak illegálisan lehet beszerezni. Magyarországon bármelyik komolyabb teremben kezdesz el edzeni, három hét múlva találsz egy neppert. Van olyan szer, amelyet hizlaldában adnak be vágómarháknak, és vannak növekedési hormont tartalmazók is. Mindegyik ilyen készítmény visszafordíthatatlan folyamatokat indít el a szervezetben. 
- Mikor hagytad abba a gyógyszerezést?
- Majdnem három éve teljesen abbahagytam a szerek szedését. Mikor a tesztoszteron eltűnt a szervezetemből, a saját termelésem már nagyon gyenge volt, így a férfitevékenység csak nagyon nehezen állt helyre. A szakirodalom által jelzett tisztulási időn már rég túl vagyok, és még mindig csak ott tartok, hogy - bár a megfelelő sejtszámot már termeli a szervezetem - száz vizsgált sejtből csak hét egészséges.