Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Zuhantak a banki részvények

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed keddi ülésén 25 bázisponttal 1,75 százalékra emelte irányadó kamatlábát, folytatva a mérsékelt szigorítás politikáját. A héten napvilágot látott makroadatok egyébként kedvező tendenciákat mutattak. A vállalati eredmények közül az Oracle, valamint a pénzügyi szektort erősítő Goldman Sachs és a Lehman Brothers jó eredményről adott számot. A szektorok közül jól teljesített az olajipar, miután az olajár négyhetes csúcsra jutott a Mexikói-öböl térségében tomboló hurrikánok okozta várható termeléskiesés miatt. 

A BUX talpra tudott állni a pénzügyi szektort érintő adóemelés bejelentése utáni pánikból, így fél százalékos erősödés után történelmi csúcsa közelében zárta a hetet.
A hét nyertese egyértelműen a Mol lett újabb 5 százalékos erősödéssel, a keddi kereskedés során 9800 forinton is születtek üzletek, ami új történelmi csúcs. A Mol szárnyalásának köszönhetően új BUX-rekordot is jegyezhettek a krónikások: 12449,42 pont lett az új megdöntendő csúcs. Ugyanakkor 2,5 százalékos mínuszban zárta a hetet mindkét, a 8 százalékos adóemeléssel sújtott banki papír, és egy százalékot esett a dolgozói harmadának leépítését bejelentő Matáv is. A második vonalban folytatta mélyrepülését a gépipari szektor, a NABI 600 forinton, a Rába 685 forinton jegyzi új történelmi mélypontját. 
Szárnyalt viszont az Antenna Hungária, miután újra belátható távlatba került a cég privatizációja, valamint a piaci fáma szerint a Vodafone-pakett értékesítéséből 1000-1600 forintnyi extra osztalék üti a részvényesek markát.