Vissza a tartalomjegyzékhez

Béres Dávid
A Mol és az OTP a világranglistán

Az amerikai Forbes magazin szerint Mol- és OTP-részvényeket vásárolni a világ 400 legjobb befektetése közé tartozik. A pénzügyi magazin az úgynevezett A-listát az idén már hatodik alkalommal állította össze. Külön érdekesség, hogy az EU-hoz idén csatlakozott tíz ország közül csak Magyarország cégei szerepelnek a világ legjobbjai között.

Az elsősorban befektetőknek szánt listára azok a cégek kerülhetnek fel, amelyek részvényárfolyamai a jövőben várhatóan növekedni fognak. A Forbes az A-lista összeállításakor öt szempontot vesz figyelembe. Öt évre visszamenőleg vizsgálja az eladás és bevétel növekedését, a beruházások megtérülését, egy évre visszamenőleg a cégek részvényárfolyamainak mozgását és a társaság jövőbeni teljesítményére vonatkozó elemzői várakozásokat. Az OTP idén került fel első alkalommal a listára, míg a Mol tavaly is szerepelt rajta.
Lukács Bea, a Mol Rt. szóvivője a Heteknek elmondta, ez az eredmény annak köszönhető, hogy rendkívül gyorsan tudtak reagálni a környezet változásaira. Szerinte nagyon fontos egy jó stratégia, amit következetesen be is kell tartani, és rugalmasan kell a kijelölt útvonalon belül mozogni. A cég életében a 1999-es esztendő döntő fontosságúnak bizonyult. A vállalat irányításában történt strukturális változásoknak köszönhetően, a társaság időben tudta felismerni azokat a lehetőségeket, amelyek a régióban adódtak. Bár a nagyon nagy akvizíciók kora úgy tűnik lejárt, a legjobb lehetőségeket a Mol ki tudta használni. Időben lépett. Az osztrák OMW előtt sikerült megszereznie a horvát olajcég, az INA 25 százalékát. A szlovák Slovnaftot 98,4 százalékában birtokolja már. Ezenkívül a szomszédos országokban jelenleg több, mint 80 Mol-töltőállomás üzemel (a legtöbb Romániában). Itthon a TVK petrolkémiai részével hajtott végre konszolidációt a részvénytársaság.
A Mol az idei 80 milliárdos első félévi eredménye nemcsak a befektetők tetszését nyerte el, hanem egyúttal financiális hátteret is biztosít a menedzsment számára a további beruházásokhoz. A jövőben ugyanis a külföldi nyersanyaglelőhelyek megvásárlása (akvizíciója) élvez majd prioritást. A szóvivő hozzátette, a Mol és a Jukosz 50-50 százalékos tulajdonában van egy kitermelővállalat Szibériában, a Zapadno-Malobalik mezőn. Legutóbb pedig Kazahsztánban szereztek részesedést egy kutatási blokkban, de ott vannak már Pakisztánban és Jemenben is. A Mol kockázatviselő képességének megfelelő portfóliót alakítunk ki a kutatás-termelésben. 
Nem meglepő tehát, hogy az év elejétől töretlenül szárnyalnak a Mol papírjai a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Sőt, ha minden jól megy, és az év végéig a terveknek megfelelően sikerül a termelést megduplázni, akkor a magas világpiaci olajár miatt jelentős profitra tehet szert, „a magyar multi”. A BÉT másik bluechip-kibocsájtója, az OTP Bank Rt. - az olajvállalattal ellentétben - most először került be a 400-ak közé. Az OTP kommunikációs osztálya azonban többszöri megkeresésünkre sem kívánta kommentálni a Forbes magazin kitüntető figyelmét.