Vissza a tartalomjegyzékhez


Disney evangéliuma

„A családi szórakoztatás ikonjává vált Disney rajzfilmstúdió egyetlen vidámparkjában sincs templom, filmjeiben nem jelenik meg a vallásosság” - derült ki Mark Pinsky amerikai újságíró nemrég bemutatott Disney evangéliuma című könyvéből, aki Mickey Mouse, Donald kacsa, Pluto és Bambi alkotójáról írt kötetében mögöttes tartalmakat fedezett fel. Az egyébként leginkább családközpontúnak tartott stúdiót most különös aspektusból vizsgálta Pinsky, ugyanis a Disney-filmekben nagyon ritkán említik Istent, és az a kevés vallásos szereplő is gonosz, aki egyáltalán szerepel bennük.

Abban a több mint 35 rajzfilmben, melyet a Disney stúdió 1937 óta gyártott, szinte sosem említik a zsidó-keresztény értelemben vett Istent. Az első vallásilag elkötelezett figura, akinek fontos szerep jutott, Frollo, az aljas pap volt A notre-dame-i toronyőr-ben, amely harminc évvel Disney halála után készült. Pinsky másik fontos reflexiója, hogy a Disney-parkokban nincs templom, még kápolna sem, pedig az amerikai utcai kultúra minden más kelléke megtalálható a szórakoztató központokban. Az újságíró szerint ennek az oka a Disney üzletpolitikájában keresendő, mivel nem akar senkiben kellemetlen érzéseket kelteni, nehogy csökkenjen a bevétel, ehelyett kiforgatja az evangéliumot és a keresztény hittételeket a varázslatba vetett hittel helyettesíti. Ezt a teóriát igazolja Disney első egész estét betöltő klasszikus rajzfilmje, a Hófehérke és a hét törpe. 
A „Disney-biblia” egyetlen üzenete, hogy a szép emberek jók, és amire nagyon vágyunk, az valóra válik. A kilencvenes évektől pedig a Disney-stúdió vált a New Age egyik fő szóvivőjévé, így a Pocahontasból a spiritualizmus, a Mulanból és A szépség és a szörnyetegből a feminizmus, az Oroszlánkirályból pedig a hinduizmusnak az élet körforgását hirdető eszméje vehető ki. Disney példátlan humanizmusa részben az arabellenességgel vádolt Aladdin kritikájával is magyarázható. A kritikusok által gerjesztett rasszizmusvádat az robbantotta ki, hogy a mesében megjelenő gonosz figuráknak sötét bőrszíne, hosszú orra és erős akcentusa volt.
Walt Disney műfajteremtő munkássága egyébként önmagáért beszél, a legtöbbször ő kapta meg a becses aranyszobrot, összesen húsz Oscar hirdeti halhatatlanságát. (E. J.)