Vissza a tartalomjegyzékhez

Benke Zsuzsanna
Tanévkezdés

Idén is tetemes összegek kifizetésével nézhetnek szembe a tanévkezdő gyermekek szülei, és bár az állami támogatások a tavalyihoz képest növekedtek, az iskolakezdés minimális költségeinek felét sem teszik ki.


Tanszer nélkül nem megy a tanulás Fotó: Somorjai L.

Az elmúlt hetekben közzétett felmérés adatai szerint egy idén első osztályban kezdő kisdiák tanévkezdésének minimális költsége 15-20 ezer forintra tehető, a gyakorlatban azonban ez akár a duplája is lehet. Természetesen ez jórészt attól függ, hogy hol szerezzük be a szükséges dolgokat, hiszen a bevásárlóközpontokban már hetek óta tartanak az akciók a különböző írószerekre, füzetekre, iskolatáskákra. A végeredmény azonban mégsem hozható ki olcsóbban, hiszen már az első iskolanaptól kezdődnek tantárgyanként az újabb és újabb beszerezni valók, szinte követhetetlen mennyiségben zúdulva a szülők nyakába. 
Az Oktatási Minisztérium azzal igyekszik támogatni a szülőket, hogy idén továbbra is biztosított a dupla családi pótlék, az ingyenes tankönyvhöz jutás a rászorulók részére, valamint az étkezési hozzájárulás. További támogatásban részesülhetnek azok a szülők, akiknek munkáltatói természetbeni juttatásként felajánlják a tavaly még 10 ezer forintról idénre 15 ezer forintra emelt adómentes jövedelem-kiegészítést, amely mindkét szülőnek jár gyermekenként számolva. Ezt legtöbbször vásárlási utalványban kapják meg a kedvezményezettek. 
Az Oktatási Minisztérium ígérete szerint ingyen tankönyvhöz idén már 700 ezer diák fog hozzájutni - a tanévkezdő iskolások közel fele -, amelyre a tárca 8 milliárd forintnyi összeget fordít. Ezt a juttatást rászorultként a gyermekek nevelői, a nagycsaládosok (akik három vagy több gyermeket nevelnek), valamint az egyedülálló szülők vehetik igénybe. Az egy főre jutó támogatás legfeljebb 8000 forint, amit nem a szülő, hanem az iskola kap meg. Ez az összeg azonban legtöbbször nem elegendő egy tankönyvcsomagra - amelyek már első osztályban is legalább tízezer forintba kerülnek, felsőbb évfolyamokban pedig akár 15 ezerbe -, így az önkormányzat vagy az iskola feladata kiegészíteni a támogatást. Ha erre nincs lehetőség, az ingyenes tankönyv leginkább helyben használható vagy hazavihető kölcsönzés formájában valósul meg, amely az alsóbb évfolyamokban aligha működőképes, hiszen a legtöbb könyv kitöltendő munkafüzet.
Megkérdezésünkre két szülő osztotta meg tapasztalatait gyermekeinek beiskolázásáról, ami a legideálisabb esetben is 30 ezer forintjukba került. A vidéken élő, háromgyermekes anyuka elmondása szerint nem minden esetben tudja kihasználni a bevásárlóközpontok kedvezményeit, és gyakran nem is elégedett velük. Hosszú távon nem kifizetődő a gyenge minőségű taneszközök beszerzése, hiszen egy-egy drágább, jobb minőségű hátizsák vagy írószer akár évekig is használható. De ha mindenből a legolcsóbbat igyekezne is megvenni, akkor se tudná 25 ezernél kevesebből kihozni. Lapunknak nyilatkozó Budapesten élő, négygyermekes édesanya véleménye szerint ugyan kedvezőek a bevásárlóközpontok akciói, emellett viszont annyi más jellegű kiadás is szerepel - mint az év elején szükséges új ruhák -, amellyel együtt már sok tízezres a költsége. Nagycsaládos létükre nem biztos az ingyenes tankönyvhöz való jutás sem, hiszen ha nincs elegendő önkormányzati vagy iskolai támogatás, a kölcsönzést vehetnék csak igénybe, ami viszont nem a legjobb megoldás. Így jobban örülne, hogyha a részükre jutó támogatásból a tankönyvcsomag egy részét kifizetnék, a fennmaradó részt pedig maguk kiegészítenék, de erre sajnos jelenleg nincs lehetőség.