Vissza a tartalomjegyzékhez

Tihanyi Péter
Láng György vendéglős 80 éves

Bill Clinton, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke így méltatta Láng Györgyöt: „Az ön amerikai életútja valóban egyedülálló. Gyötrelmes tragédiákon jutott el a győzelemig. És mindvégig épen megőrizte életszeretetét, valamint azt a képességét, hogy örömet szerezzen másoknak.”


Láng Györgyöt Tihanyi Péter köszönti nyolcvanadik születésnapján a Gundelben Fotó: Nehéz-Posony Kata

- Sokak szerint nincs még egy ember a világon, aki annyi éttermet, evő-ivó helyet, kafetériát vagy konyhát hozott volna létre, talált ki, álmodott újjá, mint ön. Többek között a patinás Gundelt is.
- Nem néztem utána, de nem lehetetlen.
- Hogy szokott nekilátni egy ilyen munkának?
- Mikor egy hely jövőjét tervezni kezdem, először is a múltját tanulmányozom. Mi az, ami fontos és megtartandó belőle, merthogy megsegíti a jövőt, és mi az a tradíció, hagyomány, amit viszont el kell dobnom, mert inkább teher lesz a nyakamon, olyan nehezék, amitől meg kell szabadulni.
- A Waldorf Astoriában például mit csinált, mi volt a munkája?
- Többek között nekem kellett ellátnom a hírességek, királyok, szultánok és a kíséretük - gyakran százfős - fogadását, elhelyezését, menüjét és partijait, szóval mindent. Szerettem ezt a munkát, de csak az tudja ezt jól végigcsinálni, akiben egy tudós agya egy művész szívével, egy használtautó-kereskedő leleményességével és egy hosszútávfutó energiájával párosul. Arra is ekkor jöttem rá, hogy az emberismeret nem tudomány, hanem művészet.
- Mi a kedvenc étele? 
- A levesek. Bármilyen leves egy darab kenyérrel. Leginkább a nagymosás napi köménymaglevest szeretem buggyantott tojással. Ezt olyankor főzte édesanyám, amikor a sok munka miatt nem volt ideje. De a libatöpörtyűt vagy a libamájat is meg tudnám enni akár mindennap, utána egy jó kis krumplis cvekedlivel. 
- Ön nyolcvanévesen is olyan, mint egy őszinte, mosolygós, mindenre rácsodálkozó gyerek. Mi a receptje?
- Megmondom magának. Végy egy Simon társaságot (Simon a tizenhét éves fiam), tégy hozzá egy adagnyi Gigi pezsgőt (ő a hatéves kislányom), és e kettőt turmixold jól össze Jennifer (a feleségem) tizennyolc esztendeje tartó szerelmével. S bárki is áll majd a kapuban odafönt, e receptet elolvasva biztos beenged.