Vissza a tartalomjegyzékhez

Nagy Liliána
Enged a jegybank

A várakozásoknak megfelelően kamatot csökkentett a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a 11 százalékos alapkamat hírét pozitívan reagálta le a piac. Járai Zsigmond jegybankelnök további csökkentést helyezett kilátásba abban az esetben, ha javulnak az egyensúlyi mutatók, és ezt megfelelően respektálja a piac - ellenkező esetben azonban emelkedhet is az alapkamat. 


Járai Zsigmond jegybankelnök. Óvatos politikus Fotó: MTI

Járai Zsigmond szerint ugyan erősödik a gazdaság növekedése, de úgy véli, hogy nincsen rózsás helyzetben a magyar gazdaság. A Monetáris Tanács a héten mégis a kamatcsökkentés mellett döntött, mert úgy ítélték meg, hogy az utóbbi hónapokban kedvezően alakultak a pénzügyi folyamatok, javult a befektetők kockázatvállalási hajlandósága. Mindehhez hozzájárul még az a pozitívum is, hogy az infláció dinamikus emelkedése túljutott a mélyponton. A Monetáris Tanács mindezek alapján úgy vélte, hogy - több hónap után - most lehetőség van óvatos kamatpolitika keretén belül 50 bázisponttal csökkenteni az irányadó kamatot. Ennek megfelelően az év végi 12,5 százalékról augusztus 16-án 11 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat. Ez azonban még mindig toronymagas, minden uniós tagország alapkamatához képest, a legmagasabb, a lengyelországi is „csupán” 6 százalék. A további csökkentés azonban feltételekhez van kötve. A piacra jól reagált a kamat, kis mértékben tovább erősödött a forint, és rekordmagasságokba szökött a BUX: lapzártánkkor megközelítette a 12 ezer pontot! A következőkben várhatóan a pénzintézetek módosítani fogják a betéti kamataikat, várhatóan először két hét múlva lesz érzékelhető változás. 
Járai úgy vélte, hogy a mostani kamatcsökkentéshez ugyan hozzájárult a kormány eddigi szigorú gazdálkodása, az állami kiadások csökkentése, de ahhoz, hogy tartható legyen a kitűzött 4,6 százalékos államháztartási hiány, további szigorító intézkedésekre lenne szükség. Az MNB szerint nem tartható a kormány által kitűzött 4,6 százalékos deficit, valószínűbb az 5,4 százalék. A jegybank úgy kalkulál, hogy az idén 6,1 százalékos lesz az infláció, jövőre pedig 4,5 százalékos.