Vissza a tartalomjegyzékhez


Segítség a sikertelen felvételizőknek

A továbbtanulni szándékozó diákoknak, köztük azoknak is, akiknek idén nem sikerült bejutniuk a választott felsőoktatási intézménybe, jövőre érdemes lesz emelt szintű érettségit tenniük. A jelenlegi érettségi eredmények ugyanis a kétszintű érettségi rendszerében középszintű vizsgának felelnek majd meg. Ismeretes, hogy 2005-től a továbbtanulásnak nem feltétele az emelt szintű érettségi megszerzése, de a pontszámításnál hét többletpont jár érte, ami jelentős lépéselőnyt jelenthet a diákoknak. Középiskolai tankönyvszerzők számítása szerint már 45 százalék feletti emelt szintű érettségi eredmény esetében kizárt, hogy a diák a felvételi pontátszámításnál rosszabbul járjon. 

A Felvételi Információs Szolgálat középiskolások körében végzett országos felmérése szerint az emelt szintű érettségit az orvosi, jogi és bölcsész pályára készülők tervezik a legnagyobb arányban. Az egyetemre készülő diákoknak mindössze 6 százaléka nem kíván egyetlen tárgyból sem emelt szintű érettségit tenni. A megkérdezettek 91 százaléka szükségesnek látja a kétszintű érettségi bevezetésével egyidejűleg az érettségi-előkészítők működését, melyek az emelt szintű érettségire készítenek fel. A tizedik évfolyamosoknak mintegy 73 százaléka tervezi azt, hogy részt is vesz ilyen előkészítő képzésen. 
A Felvételi Információs Szolgálat az idén sikertelenül felvételizett diákoknak biztosítja, hogy ingyenesen megrendelhetik a limitált 70 ezer példányban megjelenő Érettségi Katalógust. A kiadvány ismerteti az érettségi rendszer legfontosabb eljárási és szakmai változásait, valamint a központi érettségi-előkészítő tanfolyamokat. Érdeklődni lehet a 473-0769-es és a 473-0770-es telefonszámokon, illetve az Érettségi Katalógus regisztráció nélkül letölthető a címmel.)