Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Eriksson és Rooney nyakig a pácban

A héten bombaként robbant a hír: a svéd Sven-Göran Eriksson elveszítheti angol kapitányi pozícióját, mivel viszonyt folytatott az angol futballszövetség (FA) egyik titkárnőjével. A botrány kirobbanásának másnapján az angol válogatott támadójáról, az Eb-n hősként ünnepelt Wayne Rooneyról szintén kiderült: menyasszonyához több esetben is hűtlennek bizonyult. Úgy fest, David Beckham esete után újabb kínos botrányok rombolják az angol futball szereplőinek hírnevét.


Sven-Göran Eriksson hűtlen lett eddigi élettársához, Nancy dall’Oliohoz, de ezen botlása már állásába kerülhet 

Legújabb „kalandja” könnyen állásába kerülhet Sven-Göran Eriksson-nak. Az FA ugyanis előrehozza igazgatói gyűlését, ahol a svéd szakember jövőjéről döntenek. A szövetség ugyan korábban hivatalosan is cáfolta az Eriksson mester magánéletéről szóló pletykákat, ám később elismerte, hogy a történet, amit az angol sajtó megírt, igaz.
Eriksson évek óta Nancy dall’Olio olasz ügyvédnővel élt együtt, aki ugyan túltette magát azon, hogy párja a svéd televízió riporternőjével, Ulrika Jonssonnal több ízben is megcsalta, ám legutóbbi kicsapongásai után már ajtót mutatott a svéd edzőnek.
Eriksson ugyanis intim kapcsolatba került az FA titkárnőjével, Faria Alammal is, aki mellesleg vele párhuzamosan az FA vezérigazgatójával, Mark Paliosszal is viszonyt folytatott.
„Az angol válogatott szövetségi kapitánya nem viselkedhet így” - nyilatkozta George Cohen, aki játékosként világbajnoki címet nyert Angliának. Cohen egyértelműen Eriksson menesztése mellett foglalt állást, akárcsak Trevor Brooking, az FA igazgatója, aki szakmailag is bírálta Erikssont.
Ami az esetleges kirúgást illeti, az angol futballszövetség helyzetét jócskán megnehezíti, hogy Eriksson menesztése esetén tizennégymillió fontos végkielégítésre jogosult, mivel szerződése 2006-ig hatályos. Ugyanakkor az angol szövetség azt tervezi, hogy megtévesztésre hivatkozva egyoldalúan felbontja Eriksson szerződését, ezáltal az említett pénzöszszeg folyósítása alól is mentesülhet.
Kritikus időszakot él át az angol futball legújabb reménysége, Wayne Rooney is. A tizennyolc éves csatárról, akit Eriksson kapitány az Eb során Peléhez is hasonlított, kiderült, hogy két évvel ezelőtt barátjával egyetemben prostituáltak társaságában mulatta át a liverpooli éjszakát.
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Rooney már jegyes, menyasszonya, a szintén tizennyolc esztendős Coleen McLoughlin pedig a hírhedt angol bulvársajtóból értesült a történtekről, ráadásul kapcsolatuk az említett eset idejében már négy hónapos volt. A botrány kirobbanása a legrosszabbkor történt: Rooney és menyasszonya éppen barbadosi nyaralásáról tért viszsza Angliába, az angol bajnokság is hamarosan kezdetét veszi, ahol Rooney az Everton csapatában lesz érdekelt. Nem meglepő, hogy bulvárbeszámolók szerint Rooney - akit még mindig kezelnek a portugáliai Eb-n elszenvedett lábfejcsonttörése miatt - „teljesen összeomlott”, ami tovább hátráltathatja rehabilitációját.
Az eset kirobbantója, Charlotte Rover bizonyítékokkal is szolgált állításait illetően, illetve felháborodásának adott hangott, mivel a csatár több ízben is pénzt ajánlott neki, miközben románcát szövögette menyasszonyával: „Hihetetlenül kétszínű” - nyilatkozta Charlotte Rooneyról.


Wayne Rooney és Coleen McLoughlin jegyessége a focista félrelépése miatt válságba jutott. Rooneyt idáig a szurkolók a szerénység és a példamutató élsportolói magatartás megtestesülésének tartották Fotók: Reuters

A legfrissebb hírek szerint azonban mégsem bomlik fel Rooney jegyessége. Az angol csatár menyasszonya cáfolta azon sajtóértesüléseket is, hogy mérgében földhöz vágta volna a vőlegénye által neki adományozott, huszonötezer font (kilencmillió forint) értékű jegygyűrűt.
Mindenesetre a szurkolókban egy világ omlott össze Rooneyt illetően, akit idáig a szerénység és a példamutató élsportolói magatartás megtestesülésének tartottak. Igaz, ez év tavaszáig David Beckhamről is hasonló véleménnyel voltak a rajongók.