Vissza a tartalomjegyzékhez

SzA
Tízezer adag gulyás a végeken

Az egri várban nem kevesebbre vállalkozott Dósa Tibor királyi szakács, mint hogy elkészítse Magyarország, illetve valószínűleg a világ legnagyobb, 11 ezer adagos gulyását. A leves elkészítése majd egy napig tartott a külön erre a célra készített, 5673 literes üstben. E napon egyébként egy másik rekord is született: a leves mellé elkészült egy majd 4 méteres fakanál is, amely méretével páratlan az országban. Szakértők szerint a 11 ezer adagos gulyás katonai szempontból sem lebecsülendő, hiszen 552 évvel ezelőtt Dobó István kapitány, ha az ostromló török sereg nyakába zúdíthatta volna az egytálételt, az ellenség egynyolcadát azonnal harcképtelenné tudta volna tenni. Azok kedvéért, akik kedvet kaptak efféle főzőcskéhez, közöljük a receptet, tehát hozzávalók 11 ezer személy részére: 5 mázsa marhahús, 1200 kg burgonya, 180 kg hagyma, 100 kg zsír, 30 kg csiperke, 10 kg pirospaprika, 5 kg fokhagyma, és néhány mázsa bükkfa tüzelőnek.