Vissza a tartalomjegyzékhez

Lakatos Péter
Vegytiszta önvédelem

Egyre több helyen lehet hallani a Krav Maga (héber jelentése: közelharc) elnevezésű önvédelmi és taktikai rendszerről, hiszen Krav Magát tanult testőrök védték legutóbb Mose Kacav izraeli államfőt, de ezt a stílust használja az FBI, a CIA és most már a Köztársasági Őrezred is csatlakozott ehhez a neves csapathoz. 


Imi Lichtenfeld

A stílust a Budapesten született Imi Lichtenfeld fejlesztette ki, aki később Pozsonyba költözött. Itt a harmincas években már gyakoriak voltak a zsidók elleni támadások a helyi náci bandák részéről - Imi vezetésével gyakran vágtak vissza a helyi zsidó fiatalok a sűrűsödő atrocitások hatására. 1944-ben Iminek ezért távoznia kellett, és Izrael - illetve Palesztina - felé vette az irányt, ahol a Hagana, vagyis az ellenállási mozgalom tagja lett. Izrael Állam megalakulásakor Imit kérte fel az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, hogy hozzon létre egy nemtől, életkortól függetlenül könnyen elsajátítható önvédelmi rendszert. A rendszert létrehozója Krav Magának nevezte el, és ma gyakorlatilag minden fegyveres testületi tag ezt tanulja Izraelben. Imi leszerelése után a civilek részére is tanulhatóvá tette a rendszert, majd később ez az egyébként államtitokként kezelt stílus külföldre is eljutott. Így olyan legendás egységek vették át, mint az FBI, a CIA, az I. Lengyel Kommandós Ezred, a Svéd Hadsereg, számos légimarsall-szolgálat vagy éppen a híres Los Angeles-i SWAT osztag. Szemben a tradicionális harcművészetekkel, a Krav Magában nem alakult ki az alapító szinte vallásos tisztelete, Imi maga szedette le fényképeit azokban az edzőtermekben, ahol eddig az edzést meghajlással kezdték az alapító képe felé. Imi ezzel is szerette volna elkülöníteni magát az ázsiai stílusoktól, és megmutatni, hogy vallásos, illetőleg spirituális tartalom nélkül is magas önvédelmi értékű rendszert sikerült létrehoznia. Imi Lichtenfeld társadalmi elismertségét jelzi, hogy a Krav Magáról írott könyvéhez Jitzak Rabin és Simon Peresz írta az előszót!


Eyal Yanilovnak (középen), a Krav Maga vezető oktatójának bemutatója egy edzésen 
Fotó: krav-maga.hu

A rendszer nemcsak önvédelmet, hanem igen egyszerű taktikai fogásokat is oktat, és elsődlegesen a veszélyes szituációk elkerülését tanítja. Alapelve rendkívül egyszerű: juss haza biztonságban! Ezért az edzéseken a rúgások, ütések, lefogások és eszközös támadások hárítása mellett taktikai elemeket is gyakorolnak, illetve különösen hangsúlyozzák a támadással természetesen vele járó és bénítólag ható stressz kivédését. A Krav Maga hazájában, Izraelben nemcsak nagy harci tapasztalattal rendelkező oktatók fejlesztik, de segítségükre vannak ebben pszichológusok is. 
Magyarországra érdekes módon csak alig két éve került a rendszer, amikor Imi Lichtenfeld halála után utódja, Eyal Yanilov egy maréknyi lelkes érdeklődő részére kétnapos intenzív szemináriumot szervezett. Azóta három hazai tanuló tett sikeres instruktori vizsgát Eyal Yanilovnál, így a stílus hazai elterjesztésének már nem lehetett több akadálya. A rövid időszak alatt több katonai és rendőri egységnél tartottak oktatást, Yanilov úr legutóbbi látogatása alkalmával katonai és rendőri kézitusa-szakértőknek tartott szemináriumot a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével. 
Természetesen a katonák és rendőrök kiképzése mellett különösen fontos a civilek önvédelmi oktatása. Mivel a rendszert egy olyan államban fejlesztették ki, ahol a hölgyek is hadkötelesek, így a Krav Maga különösen alkalmas a hölgyek önvédelmi készségének gyors fejlesztésére. A Nemzetközi Krav Maga Szövetség több sikeres női önvédelmi szemináriumot szervezett, és a jövőben együttműködést terveznek a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen (NANE) elnevezésű szervezettel is. Természetesen a nők önvédelmi oktatásakor különös tekintettel kell viseltetni a nők eltérő fizikai és lelki alkatára, de külön fejezet foglalkozik a szóbeli önvédelem kérdésével, melyet helyzetgyakorlatokkal fejlesztenek az oktatók. 
A képzések nagy részét a nyáron megnyílt oktatási központban végzik, és sikernek tartják azt is, hogy meghívást kaptak a nyári zsidó fesztiválra, hogy az eseményen bemutatókat tartsanak. 
A Krav Maga tehát kiváló lehetőséget nyújt a fegyveres testületek részére, hiszen ez egy kipróbált és a mai napig fejlesztett rendszer, de egyúttal a civil önvédelem és testedzés kihívásainak is megfelel, és ami nem elhanyagolható, teszi ezt úgy, hogy sem vallási, sem spirituális elhivatottságot nem követel meg művelőjétől.

További információkkal szolgál a internetes oldal.
Az edzések helyszíne: Budapest XIV. kerület, Kövér Lajos utca 21-23. II. emelet.