Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Megrögzött közép-európaiak

Vasárnap esti nyitókoncerttel (a kolozsvári Karaván és a csíkszeredai Role együttes koncertjével), majd a hétfő délelőtti hivatalos megnyitóval kezdetét vette a tizenötödik Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Az 1990-ben eredetileg a szomszédos Bálványosfürdőn rajtolt szabadegyetemet Tusnádfürdőre költöztetése óta régi és új hívei, hagyományos vendégei már évek óta a két székelyföldi fürdőhely nevéből képzett „Tusványos” néven emlegetik. Szervezői magyarországi és romániai civil szervezetek. Partnerei között van az Európai Tanács is.

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke határozottan leszögezte megnyitójában, hogy Tusványos az igazi tusnádi tábor, legyen ott bármilyen más rendezvény. Az elmúlt évek folyamatára utalva a fideszes képviselő a ,,megrögzött európaiak, megrögzött demokraták és megrögzött magyarok” gyülekezőhelyének nevezte a tusványosi kempinget. A romániai magyar kisebbség immár nemcsak a Fideszre, hanem Európára is számíthat - hangsúlyozta Németh Zsolt. Szerinte Románia és a Balkán Európa hátsó udvara, itt is rendet kell rakni, különben az unióban sem lesz rend. Hangsúlyozta, hogy Romániának minél előbb az európai közösség részévé kell válnia, a térségnek el kell foglalnia méltó helyét az európai közgondolkodásban. Németh Zsolt ugyanakkor keményen bírálta a romániai helyhatósági választások jogi feltételeit, amelyek alapján megakadályozták a Magyar Polgári Szövetséget, hogy induljon a júniusi helyhatósági választásokon.
„Van jövője a párbeszédnek egy olyan helyen, amelyre a szellemi közösség, a demokratikus gondolkodás, a politikai értékkovácsolás a jellemző, amely élet- és gondolkodásmód, és amely alapján mi magyarok is megtaláljuk a helyünket Európában” - mondta Szilágyi Zsolt független parlamenti képviselő a tábornyitón, aki a júniusi önkormányzati választások előtt lépett ki az RMDSZ frakciójából, ezzel is jelezve: hogy nem ért egyet a tömörülés jelenlegi vezetésével és annak politikájával. 
Szilágyi hangsúlyozta: mivel az Európai Unió mint keret esetleg megoldást adhat a Kárpát-medencei magyarság szétszakítottságára, olyan témákat is megvizsgálnak az egyhetes program keretében, mint az autonómia, amely a szabadegyetem visszatérő témái közé tartozik. A résztvevők közül kiemelte azokat a román nem kormányzati szervezeteket és politikusokat, amelyek, illetve akik hozzá tudnak járulni a magyar-román kapcsolatok erősítéséhez. A bálványosi folyamat olyan vezéralakjai jönnek el ebben az évben is, mint például a polgárjogi harcos Smaranda Enache, Tőkés László püspök, Adrian Severin volt külügyminiszter, Emil Constantinescu, Románia volt elnöke, Andrei Marga volt oktatási miniszter. S remélik, hogy ott lesz Tusnádfürdőn Kolozsvár új polgármestere, Emil Boc is. Rajta kívül a megerősödött román ellenzék olyan markáns képviselőit is meghívták, mint Calin Popescu Tariceanu volt iparügyi miniszter, a román liberális párt alelnöke és a román parasztpárt elnöke, Gheorghe Ciuhandu temesvári polgármester. 
Az európai politikai személyiségek közül jelen lesz Elmar Brock, az Európai Parlament külügyi bizottságának néppárti elnöke, de Olaszországból, Ausztriából és a tengerentúlról is jönnek előadók. A szombaton záruló program vendégei és előadói között az idén is ott lesz Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke és Jeszenszky Géza volt magyar külügyminiszter. 
Az idei szabadegyetem a „Kelet-Közép-Európa az EU-bővítés után - országok, nemzetek, régiók Európája” közös címet kapta. Ennek keretében Navracsics Tibor politológus - Orbán Viktor tanácsadója - a magyarországi pártrendszer, az 1990-től lezajlott kampányok jellegzetességeit, változásait ismertette. Szerinte Magyarországon a két nagy párt, a Fidesz-MPSZ és az MSZP hegemón szerepet tölt be, ezért zárt rendszerről beszélhetünk. A 2002-es magyarországi választások alkalmával jelentősen megváltozott a politikai marketing: modern kampánytechnikák jelentek meg, és hangsúlyos szerepet kapott a negatív kampány, illetve a mozgósítás - vélte az elemző, aki szerint vége az ,,úriember”- kampánynak. Ennek volt a következménye az, hogy a jelentős kormányzati sikereket felmutató Fidesz elveszítette a választásokat. Ugyanakkor a baloldal mára ismét teret veszített, válságban van, mert az idei európai parlamenti választásokon immár kormánypozícióból ugyanazt a negatív kampányt folytatta, mint két évvel korábban.   
A szabadegyetem keddi központi témája az európai autonómiák kérdésköre volt. Az autonómia csak az államon belül értelmezhető, további jellemzője, hogy viszonylag kis területen szerveződik - fejtegette Davide Zaffi, a tusványosi szabadegyetem trentinói (Dél-Tirol) előadója kedd délelőtt. Az autonómiavita hiányzója Tőkés László, Királyhágó-mellék püspöke. „Kissé merész ötletnek tartom egész Erdély autonómiájáról beszélni - reflektált a romániai helyzetre Zaffi. - Például értelmetlen volna Belgiumon belül Vallónia önrendelkezését követelni, hiszen az a térség a belga államnak szinte felét teszi ki. Ugyanez a helyzet Erdély esetében is. Akik erdélyi autonómiáról beszélnek, inkább legyenek becsületesek önmagukhoz, és vallják be, hogy tulajdonképpen az állam átszervezését akarják elérni!” - fogalmazta meg kritikáját a dél-tiroli előadó. Zaffi arra is kitért, hogy etnikai alapon már csak azért is nehéz önrendelkezést szervezni, mert a többségi lakosság jellemzően nemzetben és nem etnikumban gondolkodik, így nem is tudja érzékelni, hogy miről van szó. Dél-Tirolban éppen az olaszok nemzettudatos gondolkodásmódja miatt nem használták az etnikai csoport fogalmát, bár mostanra az olasz társadalom is kezdi elfogadni ezt a politikai kategóriát - hangsúlyozta Zaffi.