Vissza a tartalomjegyzékhez

Lőrincz V. Gabi
Textiles generációk

„Végy pár szál kifeszített fonalat, azután fűzz közéjük vízszintesen másikat, és máris kész a szövet” - bizonyára ilyen természetesen egyszerű azon tizenöt művész számára a textiles mesterség, akiknek alkotásaiból nyílt kiállítás július közepén a Pécsi Galériában.
Pécs városa nemcsak csodálatos fekvése miatt csalogatja a turistákat, hanem kiemelkedő jelentőségű művészeti rendezvényei is vonzóak mind a magyar, mind a külföldi látogatók számára egyaránt. A város ugyanis valóságos kulturális műhely, ahonnan számos, a művészeti életben elismert táncművész, zenész, képző- és iparművész kapott szellemi és szakmai indíttatást. 
Különleges csemege ezért a Pécsi Textilek címmel megrendezésre került tárlat, ami egy kiállítássorozat nyitó rendezvénye is egyben. A galéria igazgatója, Gamus Árpád a kiállítássorozattal egy-egy iparművészeti ág kortárs alkotóin keresztül akar a közönség számára bepillantást adni abba az izgalmas és rendkívül eredményes vizuális művészeti oktató és nevelőmunkába, ami a Pécsi Művészeti Gimnáziumra jellemző, s amely oly sok művészt helyezett és helyez folyamatosan ma is pályára. 


A szakma elkötelezett szeretete árad az alkotásokból 

A kiállító textilművészek mesterek és tanítványok. Tulajdonképpen két alapító mester munkásságát láthatjuk megtestesülni, továbbélni: a rangidős, életműdíjas Zs. Kovács Diana, valamint a Munkácsy-díjas R. Fürtös Ilona munkájának gyümölcseit üdvözölhetjük tanítványaik alkotásain és eredményein keresztül. A meghatottság és a hála kézzelfoghatóan jelen van a teremben, hiszen egymás mellett láthatóak egykori osztálytársak, főiskolai csoporttársak hajdani mestereik munkáival egyetemben. 
A kiállítás azonban más miatt is megtekintésre méltó, egyenesen elgondolkodtató. A rendezők azt a sokszínűséget is a látogatók elé akarták tárni, ami a textilt, mint műfajt, mint anyagot és mint technikát jellemzi. Láthatunk textilképeket, falikárpitokat, függönyanyagokat, takarókat, párnákat, tértextileket hagyományosan szőve, festve, varrva, illetve különleges anyagokból és technikákkal készítve egyaránt. A tradíciós és a tradíciótól eltérő textilek jól megférnek egymás mellett, láttatva a kreatív, kísérletező alkotói munka gyökerét és újragondolását. A szakma elkötelezett szeretete árad az alkotásokból.


Meghitté teszik lakásunkat 

A kiállítást szemlélve rácsodálkozhatunk, milyen szép is ez a műfaj! Mennyire közel áll hozzánk, hiszen el tudnánk képzelni egy-egy kiállított faliképet, függönyt vagy párnát az otthonunkban is, szinte látjuk, milyen meleggé, meghitté és igényessé tennék lakásunk atmoszféráját, vizuális arculatát. Nem beszélve arról, hogy a tömegtermékekhez szokott vendégeinket is bizonyosan lenyűgöznénk. Vajon miért kézenfekvőbb számunkra reprókat, posztereket, jobb esetben festményeket vásárolni, mintsem textilképeket? Miért egyszerűbb az ipari, tömegszéria-textíliákból varratni függönyeinket, lakáskiegészítőinket? Gyönyörű példa ez a kiállítás arra, hogy van lehetőségünk egyéniségünkhöz, lakótereinkhez illeszkedő egyedi textileket választani. A textilművészetnek nagyon is van helye közvetlen környezetünkben. Nem a művészeken múlik, hogy ez nem így van. Ők szemmel láthatóan bíznak abban, hogy eljön az idő, amikor lesz igény Magyarországon is az egyedi, igényes és értéket hordozó textilművészetre. Éljünk hát a lehetőséggel! A főtéren, a Pécsi Galériában szeptember 12-éig láthatja a tárlatot a közönség. 
Egyértelmű siker, ha a kiállítás megtekintése után néhányan kedvet éreznek, hogy kipróbálják a fenti receptet, sőt érdemes figyelembe venni egy másikat is: „Végy egy textilművészt, vedd igénybe szakmai tudását, tanácsát, kreativitását, terveztess környezetedbe illő szőnyeget, függönyt, faliképet lakáskiegészítőket, és máris kész a személyedre szabott egyéniségednek, igényednek megfelelő, egyedi értéket közvetítő arculata otthonodnak, munkakörnyezetednek, amit ígérhetem, nagyon fogsz élvezni és szeretni, mert Neked készült.”