Vissza a tartalomjegyzékhez

Ducza Krisztina
Szívesen látott kismamák

Minden másállapotban lévő hölgy tudja, hogy ez az időszak nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is nagyon más. A hormonváltozások miatt sokszor magára sem ismer az ember, hirtelen érzelmi változások sorozatán megy keresztül. Ha kismamaként találunk szembesülni a jól ismert szituációval, amikor is ruhaüzletben a kiszolgáló kisasszony belépésünk után is zavartalanul trécsel tovább a mobilján, vagy morcos tekintetekbe ütközünk, ha netán kérdezősködni próbálnánk, a szokottnál is jobban le tudunk lombozódni. Azért van még olyan hely, amit nyugodt szívvel lehet ajánlani minden várandósnak. Míg néhány éve még szinte egyenruhába kényszerültek a kismamák, ma már találunk az ízlésünknek is megfelelő darabokat - mert az a néhány hónap is nagyon hosszúnak tud tűnni, ha mindig ugyanabban a ruhában kell járni! Egy nő terhesen is nő - ezt szerencsére ma már nem kérdőjelezik meg a kismamaruhákat kínáló üzletekben sem. 


Áldott állapot

A terhesség elején sokszor az a fura, hogy az ember már nem olyan csinos, de nincs még igazi, gömbölyű pocakja sem, a vége felé viszont már mindenben ormótlannak érzi magát. Ezeknek a nehézségeknek az áthidalásához nem árt a divattervező ügyessége. A Waiting For You kismamaüzletben a különlegesebbnél különlegesebb ruhák próbálgatása igazi élményt jelent minden pocakosnak. Raáb Márta, aki megálmodója és egyben kivitelezője is a kollekciónak, az üzlet megalakulásának történetébe is beavatott minket.


A kollekció két hangulatos nyári darabja. Szívesen látjuk őket

- Amikor színötös bizonyítvánnyal nem az orvosi pályát, hanem a ruhatervező, ruhakészítő pályát választottam, a környezetem enyhén szólva nem volt elragadtatva. Én azonban pici korom óta tudtam, hogy ruhákkal szeretnék foglalkozni. Az iskola után neves divattervezőkkel dolgoztam, majd nemsokára beindítottam a saját ruhaszalonomat is, amely ma már több munkatárssal működik. Az itt készülő darabok már az én stílusomat tükrözik, a nőies, elegáns, kicsit alkalmibb ruházkodást. Párhuzamosan ezzel hamarosan megnyílik a kifejezetten kismamákat váró ruhaboltom a szalontól egy saroknyira, így megmarad az az előny, hogy méretre tudom igazítani, valamint el is tudom készíteni az egyéni igényeket is kielégítő darabokat. Egyébként nem saját ötletből, hanem egy háromgyermekes barátnőm hosszas unszolására vágtam bele a kismamaruha-tervezésbe. Nekünk akkor még nem volt gyerekünk, bár régóta szerettünk volna már kisbabát, így nem éreztem még át teljesen, milyen az, ha az embernek egyméteres dereka van.


Raáb Márta egyik saját készítésű ruhájában Fotók: Kiss Antal

Az első darabokat a barátnőmnek készítettem, amivel azonnal sikert arattunk, de így is hosszas rábeszélés után készítettem csak el az első széria terhesruhát. Decemberben, a kollekció bemutatóján még fogalmam sem volt róla, hogy a munkát nehezítő rosszullétek oka egy kisbaba. A terhesség feletti örömmámorban és a ruhák „szétkapkodásának” következtében persze azonnal belevetettem magam az alkotásba. Azóta is nagy örömmel tervezem a bájosan aránytalan hölgyekre való ruhákat. Ezekben is a nőies, egyedibb, igényes, alkalmibb stílus jelenik meg - mindenki követheti a terhesség előtti ízlését, csupán rafinált szabásvonalakkal a megváltozott méretekhez igazítva! A tucatáruból van elég ezen a piacon is. Tapasztalatom szerint az, aki igényes az öltözködés területén, az kismamaként sem szívesen adja alább, akinek pedig korlátozottabbak az anyagi lehetőségei, még inkább megnézi, mire adja ki a pénzét. A visszajelzések szerint se drágák nem vagyunk, se unalmasak, sőt. Remélem, hamarosan én is újra viselhetem ezeket a ruhákat!

(, postacím: Budapest IX., Mátyás u. 5.)