Vissza a tartalomjegyzékhez


Az best of panel


Egy munkás védőfelszerelést vesz fel, mielőtt bemutatja az azbesztmentesítés folyamatát egy budafoki panelházban. Az eljárás során speciális anyaggal vonják be a szórt azbesztet, elszigetelve ezzel a környezettől. Magyarországon az idén kezdődik el a tíz évre tervezett azbesztmentesítési program. Iván János, a budafoki önkormányzat alpolgármestere lapunknak elmondta, hogy kerületük már tavaly jelentős összegeket különített el a panelházak azbesztmentesítésére, illetve az idén egy uniós pályázatot is benyújtottak a program megvalósítására.
Bár az azbeszt rákkeltő hatása már több mint hatvan esztendeje ismert, hazánkban még a hetvenes években is használta az építőipar szigetelésre. Súlyosan egészségkárosító hatását felismerve Nyugat-Európában 1981-től megszüntették alkalmazását, és megkezdték a mentesítést. 
Vizsgálatok bizonyították, hogy Magyarországon több lakótelepen (Győrben, Budapesten és Tatabányán) a 24-30 éve beépített, napjainkban porladó azbeszt koncentrációja meghaladja az egészségügyi határértéket. Az azbeszt problémája Magyarországon a jelenlegi adatok szerint mintegy húszezer lakást érint. (MTI-Hetek)