Vissza a tartalomjegyzékhez

Lugosi Zoltán
Az első meccsek tanulsága

Az Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek első fordulója után megállapítható, hogy az eddig látott találkozók már mutatják az erőviszonyokat, de meglepetés is volt már szép számmal.
Az egyik ilyen például a rendező portugáloknak a görögök elleni gyenge bemutatkozása. A hellének 2-1-es győzelme a játék képe alapján is megérdemelt, mivel rendkívül jól játszottak. Otto Rehhagel, a görögök német szövetségi kapitánya így nyilatkozott: „Nagyon fegyelmezettek voltak a játékosaim, a taktikai utasításokat betartva tudtuk legyőzni Portugáliát. Görögországnak mindig is voltak jó játékosai, most csapatként is tökéletes gárda.” A szerénységgel tehát nincs baj. A trénernek van egy másik kívánsága is, hogy a hellén polgárok lobogózzák fel az országukat.


Zidane szabadrúgása után a büntetője is utat talált az angol kapuba, így nyert a címvédő francia csapat Fotó: Reuters

A spanyol-orosz mérkőzés viszont papírformát hozott. Az 1-0-ás spanyol győzelmet hozó mérkőzést ekként kommentálta Inaki Sáez szövetségi kapitány: „Az első összecsapás mindig szörnyen nehéz egy ilyen tornán, sohasem tudhatja az ember, hogy milyen formában van az ellenfél. Annak örülök, hogy sok helyzetet dolgoztunk ki.” A győztes gólt Valerón szerezte. Az oroszok tőlük megszokottan várhatóan nem adják fel - következő feladatként meg kell verniük a portugálokat. 
A Svájc-Horvátország találkozó feledhető, gól nélküli döntetlent eredményezett. 
Az angoloknak a címvédő franciák elleni, nagy várakozással beharangozott mérkőzése viszont nem mindennapi izgalmakat eredményezett. A két ország derbijei mindig is nagy csatákat hoztak, de ilyen izgalmakra senki sem számíthatott. Az angolok nagyon körülményesen kezdtek, de ennek ellenére a vezetést ők szerezték meg, méghozzá elég váratlanul. A szokásos forgatókönyv szerint Beckham beívelt szabadrúgását Lampard fejelte a hálóba. A tizenegyesrúgást azonban még gyakorolnia kell a Real Madrid sztárjának, és a kihagyott büntető később meg is bosszulta magát. Zinedine Zidane ugyanis előbb szabadrúgásával egalizálta, majd büntetőjével megfordította az eredményt. 
A Dánia-Olaszország mérkőzés két félideje után egyetlen kérdés maradt, melyik negyvenöt perc volt a rosszabb. Az összecsapás után a csapatok egy-egy ponttal lettek gazdagabbak, a nézők meg az azzurik játéka láttán egy illúzióval szegényebbek. 
A svéd-bolgár mérkőzés érdekessége, hogy a magyar válogatott két leendő vb-selejtezőbeli riválisa is összekerült egymással. 
Az Eb eddigi legnagyobb különbségű győzelmét hozó találkozón a svédek egy ötöst rúgtak a mindenképpen peches napot kifogó bolgár csapatnak. 

A csehek fordulatos mérkőzésen 2-1-re verték az Eb-újonc letteket. 
A Németország-Hollandia- összecsapás a vártnak megfelelően kiegyenlített küzdelmet hozott, melyen igazságos döntetlent ért el a két egykori Európa-bajnok. A látottak alapján viszont már lemérhető, hogy idén kevés az esélyük arra, hogy újrakoronáztassanak.