Vissza a tartalomjegyzékhez

Kőszegi Anita
Nyárváróban

Szakadó esőben próbálok előrejutni a pesti csúcsban; az ablaktörlő maximumon; ráadásul hűvös is van. Júniusban?! Még jó, hogy van nálam egy pulcsi, ami kész csoda, hiszen már vagy egy hónapja elpakoltam a melegebb ruhadarabokat, mintha ezzel is siettethetném az új nyár beköszöntét. Számomra minden évszakváltás izgalmas - furdal a kíváncsiság, vajon mi lesz az idei divat, a tavalyi kollekció már csak az „elmegy-kategória” lesz, vagy új darabokkal vegyítve még akár trendinek is tűnhetek...?! Már lassan az esőt is elfelejtem, hiszen Andrusch Mariannal, a MEXX-márka hazai forgalmazójával bújjuk a külföldi kifutók magazinjait, és csevegünk egy csésze capuccino mellett.

- Mariann, te abban a kivételes helyzetben vagy, hogy mint nő és mint üzletember is figyelemmel kíséred a divatot. Otthonosan mozogsz a külföldi divatbemutatók világában, saját magad válogatod a MEXX itthon kapható kínálatát, divatbemutatót szervezel a márka fiataloknak szóló XX- by MEXX kollekciójából… szóval jól benne vagy a sűrűjében! Áruld el nekem, te hogy látsz bennünket, magyarokat? Követjük a divatot? Hol tartunk más európai országokhoz képest?
- Adottságaink nem rosszabbak más országokéhoz képest, hiszen már évek óta kaphatóak a nagy külföldi divatmagazinok, egyre színvonalasabb magyar kiadású lapok is piacra kerülnek, a nagy márkák jelentős része már itthon is képviseltetik magukat. Ami véleményem szerint azonban sokkal inkább meghatározó, az a szemléletmód; hogy milyen életmódot, életstílust folytatnak az emberek, valamint a közgondolkodás óriási befolyással bír. Sokszor úgy érzem, ha egy igazán trendi darabot felvesz valaki, ami Párizsban vagy Londonban bátran megállja a helyét, azt itthon eleinte kinézik. Idegenkednek az újtól, az új színektől, fazonoktól, majd eltelik fél év-egy év, mire megbarátkoznak vele, addigra azonban a kifutókon ott az új kollekció. Nyilván ez egy folyamat. Ahogy tágul a világ körülöttünk, úgy változunk mi is. 

- Mennyire látod korfüggőnek vagy nemtől függőnek a helyzetet?
- Fiatalabb generációnál könnyebben észrevehető a fogékonyság az új irányzatokra, amiben viszont szembetűnő a különbség, az általában véve a 40 év fölötti generáció öltözködési stílusa. Kevesen mernek stílusosan, akár divatosan öltözködni, míg tőlünk kicsit nyugatabbra a stílusteremtés és a divat követése nem korfüggő. Ugyanez a jelenség még inkább megfigyelhető a férfiak többségénél. Nyugaton például már évek óta divat, hogy az öltönyt megbontják; egy farmernadrág lazán kombinálható egy elegáns zakóval, mégis sokan idegenkednek tőle éppúgy, mint bármi más eddig megszokottól: legyen szó akár egy új fazonú cipőről, vagy egy anyagában, stílusában divatosabb összeállításról, a kiegészítőkről nem is beszélve. A minták merészebb, érdekesebb kombinálását pedig tényleg csak a legbátrabbak vállalják be. 
- Sokszor utalsz a nyugat-európai hatásra. Melyik irányvonal a dominánsabb? Az amerikai vagy a nyugat-európai? Mindegyik irányvonal bővelkedik meghatározó tervezőkben.
- Az amerikai divat pár szóban jellemezve, egyszerűbb, letisztultabb, praktikusabb, kevésbé harsány a nyugat-európaihoz képest. Mint említettem a szemléletmódnak sok köze van a divathoz - francia nyelvben például ugyanaz a szó jelöli a divatot, mint az életmódot -, ezért bizonyára nem véletlen, hogy sokkal több európai márkabolt van jelen Magyarországon, mint amerikai.

- Mi újdonságot tartogat számunkra a nyári divat? Ha jól látom, az üzletekből eltűntek a tavaly oly népszerű „military-ruhák”?
- Igen, az idei nyári trend merőben más. Nagyon merész, meghökkentő, bátor kombinációk jellemzik. Amiről eddig azt gondoltuk, hogy nem illik, most minden szabad! Ez igaz a szín-, a mintavilágra, vagy például nagyon divatos összeállítás az idei nyári szezonban egy gyönyörű selyemszoknya egy sportos felsővel.
- Színvilágot tekintve léteznek egyértelműen divatos színkombinációk idén? 
- Az örök klasszikus divatszínek mellett, mint a piros, fekete és fehér, minden szín menő; a lényeg, hogy friss, élettel teli színek legyenek! Mintha a trópusok hangulata köszönne vissza a ruhákon.
A minták is nagyon érdekesek. Divatosak a virágminták - főleg a trópusi, de a rózsaminta és a mezei virágok is. A gyümölcsminták: szezonhoz illően az eper-, cseresznyeminták. És visszatért a pöttyös is, tradicionális piros-fehér és fekete-fehér változatban. Valamint fellelhető az előző szezonok állatmintája is, nem direkt formában, hanem keverve, kicsit megbolondítva például trópusi virágmintával. A csíkokat illetően pedig elfelejthetjük a keresztbe, vagy hosszanti csíkozást, hiszen divat a csík hátán csík! És ha mondjuk valamely Disney-figura jön szembe velünk valamely pólón, azon se csodálkozzunk!
- Hú, ezt anyaggal is bírni kell!
- Igen, idén több, „divatja múlt” anyag is életre kel. Például újra divatosak a Marilyn Monroe-stílusú kartonruhák; a selyem óriási szerepet kap: natúr vagy nyomott változatban, szebbnél szebb mintákkal - egyszerűen mesések és rendkívül nőiesek. Sok a fényes anyag, a flitter, a fodor, a ragyogás. Ezek a romantikus selyemdarabok egy nyári estén, egyszerű farmerral felvéve is rendkívül elegánsak és modernek. A sokak által favorizált, A-vonalú Audrey Hepburn tweed-ruhák, -kosztümök is megelevenednek - ezúttal nemcsak a filmvásznon - kibojtosított ruhaszegéllyel, rövid állású zakóval, nemcsak a klasszikus alapszínekben, hanem lila-rózsaszín-kék variációkban is. 

- Szóval, idén a nőknek igazán nőies stílust álmodtak a tervezők. Audrey Hepburnről eszembe jut a capri-nadrág, vagy a szűk, egyenes vonalú cigaretta-nadrág. A bő fazonok mellett ezek is újra divatba jönnek?
- Szinte minden fazon divat. Újra divat az ultra mini, a térdet takaró harangszoknya. A szűk, egyenes vonalú cigaretta-nadrágok nyáron magas sarkúval rendkívül elegánsak (ezek ősszel is divatban maradnak), de a csípőben bővülő nadrág is divatos marad. A vállalkozó kedvű nőknek a sortokat ajánlják a tervezők, szinte minden anyagvariációban - selyemből, kartonból, vászonból. Mindezekhez nagyon laza, lezser fazonok is társíthatóak - főleg passzéval ellátott pólók formájában.
- Mi újság a farmerral?
- Nagyon jól tartja magát; mintha soha sem akarna kimenni a divatból, sőt újra hódít a csípőben bővülő fazon, és a féllábszáras változat is, akár nőies szandállal, akár sportcipővel használva. 
Sőt, a régi farmert sem kell mindenáron kidobni. A divatos virágkitűzők bármely zakón, farmerzseben nagyon üdítően mutatnak. A kitűzők, a hímzések, a strasszok pedig cipőn, táskán egyaránt divatosak most.