Vissza a tartalomjegyzékhez


Jókor jött a pofon?

A háromszoros világbajnok német válogatott nevéhez fűződik a legtöbb Európa-bajnoki részvétellel. A Nationalelf egyedülálló módon 1972 óta ott van minden kontinenstornán, és a korábbi nyolc fellépéséből háromszor is megszerezte a Henry Delaunay-kupát. Az elmúlt időszak eredményeit figyelembe véve azonban kijelenthető, hogy a Nationalelf nem kényezteti el a szurkolóit. Egy nemrégiben elvégzett közvélemény-kutatáson, a megkérdezett szurkolók több mint fele esélytelennek tartotta a Rudi Völler legénységét az Európa-bajnoki címre. 


Bár a képen ez nem látszik, Völler bizakodik Fotó: Reuters

A torna selejtezősorozatát ugyan csoportelsőként zárták Oliver Kahnék, de a Litvánia elleni hazai, illetve az Izland elleni idegenbeli döntetlen még most is megemészthetetlen falat a német futball szerelmesei számára. Az elmúlt hetek további újabb megrázó eredményei is hozzájárultak a nemzeti gyász elmélyültéhez. A Románia elleni 1-5 és a legfrissebb keltezésű pofon, a Magyarország elleni 0-2 után a nemzetközi lapok elsősorban nem a magyar válogatott teljesítményéről áradoztak, hanem a házigazdák teljesítménye fölött értetlenkedtek.
Mielőtt azonban végleg eltemetnénk a németeket, szóljon mellettük, hogy mindig is jellemezte őket, hogy egy adott világversenyre sikerül megfelelő formába lendülniük és ott meglepetést okozva éremmel távozniuk. A 2002-es világbajnokság előtt is érték őket kudarcok, de mint ismeretes akkor is ezüstéremmel térhettek haza a germánok. A világbajnoksághoz képest azonban jóval nehezebb a Nationalelf sorsolása. Hollandia, Lettország és Csehország ellenében kéne kiharcolni a továbbjutást. 
Hogy ez ennek ellenére is sikerülhet, erre álljon itt a szövetségi kapitány, Völler bizakodással teli nyilatkozata: „Bízom benne, hogy a második nagy tornám is hasonlóan a-lakul majd, mint az első. Megpróbálunk csapatként és egyénenként is akkorra a csúcsra kerülni, amikor erre a legnagyobb szükség lesz. Remélem, az igazán nagy nemzetekkel is fel tudjuk majd venni a versenyt”. (V. J.)