Vissza a tartalomjegyzékhez

Bohács Zoltán, Hazafi Zsolt
A választók adják a létjogosultságot

- Ön szerint miért ennyire bizonytalanok a politológusok és elemzők az úgynevezett kispártok EP-választásokon való szereplése kapcsán, hiszen hol azt mondják, hogy akár 2-2 képviselőt delegálhat az MDF és az SZDSZ, hol pedig azt, hogy nem biztos ezen pártok ötszázalékos eredménye. Ennyire kiszámíthatatlan Magyarország?


Dávid Ibolya: Két képviselői hellyel elégedett lennék, de egyet elvárok Fotó: Vörös Szilárd

- A magyar közélet tempója viharos. Ilyenkor, kampányidőszakban fokozottan az. Csoda, ha a választók követni tudják egy-egy párt vagy politikus megnyilvánulásait. Egy-egy jó akció vagy egy-egy rosszul sikerült nyilatkozat változtathat napokra a politika megítélésén. Éppen ezért a tendencia fontos. Egy-egy kiragadott eredményből még óvnék bárkit is messzemenő következtetések levonásától. 
- Az MDF milyen stratégiát követ az EP-választásokon; a párt kiket kíván megszólítani, miért és hogyan? Mi a fő üzenetük?
- A Magyar Demokrata Fórum mindenkihez szól, aki normális Magyarországot akar. Tisztességes közéletet akarunk. Minden törvényes, politikai eszközzel meg akarjuk akadályozni a közpénzek, az adófizetők pénzének elszivárgását, ha nyersebben akarnék fogalmazni, eltulajdonítását. Ehhez egy megoldási csomagot tettünk le a köz asztalára. Kimondtuk, hogy mindenki jól meghallhassa, hogy igenis 40-45 év fölött is van élet. Megoldásra szorul ennek a korosztálynak a munkába segítése, ha véletlenül egyikük-másikuk elveszítené az állását. Ez intézményes, törvény által biztosított lehetőségeket kell hogy jelentsen. Tervezetünk az országgyűlés asztalán van. Kimondtuk, sőt kiabálunk, hogy senki ne tegyen úgy, mintha nem hallaná, hogy nem tűrhető az az állapot, mikor ma Magyarországon tízből négy gyermek éhezik, és hétnek fogalma sincs, milyen kilátásai lehetnek a jövőre. Ezek nem pártpolitikai kérdések, hanem az ábécéből az „á”. És végül bízom benne, hogy mára egyértelműen kiderült, mennyire veszélyes nálunk a megcsontosodott kétpártrendszer, mely kizárólag két pártnak, az MSZP-nek és a Fidesznek jó. Különösebb kontroll nélkül folytathatják a váltógazdálkodást, senkivel nem kell megegyezésre törekedniük, gyakorlatilag a fejünk fölött. Szükség van a közélet sokszínűségének képviseletére minden szinten. Így szükség van arra a jobbközép, európai korszerű konzervatív irányra is, melyet ma hazánkban az MDF képvisel.
- Mi az oka annak, hogy Ön évek óta a közvélemény-kutatások szerint a legnépszerűbb magyar politikus, mégis a pártja az 5 százalékos küszöbérték körül szerepel a felmérésekben? Gyenge a párt vagy nem szabad komolyan venni a közvélemény-kutatókat?
- Ez hosszú történet, megpróbálom röviden összefoglalni. Az MDF hosszú idő óta nem méretett meg önállóan, így nem tudjuk, hányan szavaznának rá. Ennek oka minden esetben megvolt: 1998-ban csak 
együtt lehetett leváltani az akkori Tocsik-ügybe és egyéb zavaros ügyekbe keveredett kormányoldalt. A koalíciós kormányzás erős fegyelmező erő. Nagy bajnak kell történnie ahhoz, hogy az ember kormányon szembe forduljon a partnerével. Azért erre is akadt példa, hogy a legfőbb ügyész vagy a köztársasági elnök jelölésére emlékeztessek. A 2002-es választási stratégia az volt, hogy a közös lista, az együttes indulás hatékonyabb lesz, s több mandátumot fog hozni a jobboldalnak. Tévedtünk. Jobboldali egység volt, de a választást elveszítettük. Csak megjegyzem, hogy a Fórumos jelöltek - egy-két kivétellel - egyéni képviselőként kerültek a parlamentbe, vagyis mi remekül teljesítettünk. Ha a Fidesz is így teljesít, más lett volna az eredmény. Az önkormányzati választásokon már - a Fidesz legnagyobb bánatára - sok megyében önállóan indult az MDF. Erős, 6-10 százalék közötti eredménnyel zártuk az önkormányzati választást. Egy párt létjogosultságát a választók adhatják meg: szavaznak-e rá, vagy sem. Itt az ideje, hogy most megmérettessünk újra, s ezzel megmérettessenek azok a kereszténydemokrata, konzervatív étékek is, melyeket az MDF képvisel.
- Az Ön személyes politikai pályafutásában mit jelent ez az állomás? Az esetleges siker vagy a kudarc mit fog jelenteni Ön számára?
- Ennek a választásnak a gyakorlati következménye az lesz, hogy mely párt hány képviselőt küld az Európai Parlamentbe. Az eredmény nyilván fontos jelzés lesz, hogy helyes-e az az út, melyen az MDF jár, és sikerült-e érzékletesen megmutatnunk, mit tartunk fontosnak Magyarország európai jövője, a magyar emberek szempontjából.
- Ha jól érzékeljük, akkor Önök egy másfajta jobboldali politizálást kívánnak folytatni, mint a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség? Miben más az MDF politizálása? Egyszóval: miért van szüksége a magyar választóknak a Magyar Demokrata Fórumra?
- Azért, mert az MDF képviseli egyedül a jobbközép európai konzervatív értékeket, melyek nagyon fontosak egy társadalom számára. Az Ön által említett Fidesz értékrendje nem egyértelmű, túlságosan a hatalom megszerzésére irányuló technikák által befolyásolt. Furcsán keverednek benne a jobboldali, helyenként radikális és a késő kádári szocialista, voluntarista vonások. Az MDF iránytű a magyar közéletben. Következetes, keresztény - nem csak szavakban - konzervatív. Komolyan gondolja, hogy egy politikai párt nem beszélhet össze-vissza csak azért, hogy még egy fél százalékot szerezzen. Ha azt akarjuk, hogy az emberek komolyan vegyenek minket, akkor a szavaink felelősséggel is kell hogy járjanak. Mi úgy gondoljuk, hogy a közéletben való részvétel felelősséggel jár. Mi nem azért támogatunk vagy ellenzünk valamit, mert a barátunk vagy a politikai ellenfelünk mondja, hanem azért, mert fontosnak vagy ellenkezőleg, megvalósíthatatlannak tartjuk. 
Nem az a fontos, hogy ki mond valamit, hanem hogy mit mond az ország érdekében. 
- A kampány során az egyik fő kérdés ma már az, hogy a választás kimenetele hordoz-e magában belpolitikai következményeket. Ön szerint ebben a kérdésben a Fidesznek vagy az MSZP-nek van igaza?
- Fő kérdésnek nem nevezném, de kétségkívül felmerül, amiről több tekintélyes külföldi lap is cikkezett már, hogy hogyan alakul a kormány összetétele; érinti-e az esetleges kudarc a kormányfő személyét, stb. Ezt a szocialisták egyelőre elutasítják, mondván, ez a választás kizárólag arról a huszonnégy képviselőről szól. De tudjuk, hogy ez nem így van.
- Az egyik kampányfilmjükben áttételesen egy, a K&H-botrányról szóló könyv 70-30 százalékos „feltételezését” - miszerint ilyen arányban részesül a két nagy párt az autópálya-építések extrahasznából - is megjelenítették. Egy: miért tartották fontosnak ezt a vitatott momentumot kiemelni? Kettő: tesz-e a feltételezett közpénzpazarlás ellen bármit is az MDF (Például: vizsgálóbizottság létrehozása stb.)?
- Ez az egyik legfontosabb kérdés ma hazánkban. Ha éppen azok herdálják - hogy durvább szót ne használjak - a közpénzt, akikre rá van bízva, az kétségbeejtő, s azonnal tenni kell valamit, hogy ezt megakadályozzuk. Ha ráadásul igaz ez a most már többek által is felvetett gyanú, hogy itt alkut kötött a két nagy párt, s függően attól, melyikük van kormányon vagy ellenzékben, 70, illetve 30 százalékban részesülnek a felültervezett állami beruházásokból maradt pénzen, akkor itt az alapoknál kell kezdenünk sok mindent. Én politikus vagyok, nekem az a dolgom, hogy fontos jelenségekre felhívjam a figyelmet, s a magam eszközeivel tegyek valamit. Például azt, hogy az ügy végére járjunk, s a magunk megerősödésével garantáljuk, hogy itt ne legyen egy olyan kétpártrendszer, melyben a felek felosztják egymás között az országot. 
A parlamenti vizsgálóbizottság logikus lenne, ha a legcsekélyebb eredményt várhatnánk tőle. Az eddigi esetek, például a K&H-botrány kapcsán létrejött bizottság példája azt mutatja, hogy ha ma valamit nem akarunk megoldani, akkor létrehozunk rá egy vizsgálóbizottságot. Hónapokig lehet huzakodni eredmény nélkül. Inkább az országgyűlés gazdasági bizottságához szeretnék fordulni, s kérni, összesítse mindazokat a tényeket, melyek felmerültek ezzel a híreszteléssel kapcsolatban. Az ÁSZ-jelentéseket, a Gazdasági Versenyhivatal elmarasztaló határozatait stb. Az az érdekünk, hogy derüljön ki az igazság.
- Bizonyára számtalanszor hallotta azt az elcsépelt állítást, hogy „ha az EP-választásokon nem jól szerepel az MDF, akkor a pártján belüli politikai ellenfelei ezt az eredményt felhasználhatják Ön ellen”. Mi a véleménye erről a feltételezésről?
- Az, hogy ez egy feltételezés.
- Milyen eredménnyel lenne elégedett?
- Két képviselői hellyel nagyon elégedett lennék, de legalább egyet elvárok magunktól.