Vissza a tartalomjegyzékhez


A hazugság dimenziói

Még a sokat próbált, amúgy hangoskodó parlamenti képviselők is azon morfondíroztak hétfőn, hogy volt-e már ilyen mélyponton az Országgyűlés politikai vitáinak „színvonala”. A két nagypárt vezetője élő adásban hazugozta le a másikat. A kampány amúgy a 2002-es „hagyományok” mentén halad.


Áder János: Kovácsnak papírja van róla, hogy hazudik Fotók: Vörös Szilárd

A „tétet” az MSZP azzal emelte, hogy napilapokban egész oldalas hirdetéseket jelentetett meg az alábbi szövegekkel: „A Fidesz hazugsággyárát ismét csúcsra járatják. Hatalomra éhes politikusaik megint sorozatban gyártják a rágalmakat, mindenkit sárral dobálnak, aki nem úgy gondolkodik, mint ők… őszinteségről papoltak, de egyfolytában csak hazudnak.” A szocialisták azzal indokolták hirdetésüket, hogy a Fidesz az elmúlt napokban valótlanságokat tartalmazó szóróanyagokat terített a postaládákba (300 forintos benzinárról, 42 százalékos burgonyadrágulásról stb.).
A konfliktus odáig fajult, hogy miközben vasárnap a Műegyetem rakparton Orbán Viktor szónokolt a Fidesz nagygyűlésén, a Dunán egy MSZP-s kampányhajó úszott el egy óriási „Állítsuk meg a Fidesz hazugsággyárát!” felirattal. A volt miniszterelnök egyik fő üzenete az volt, hogy „aki otthon marad, az a szocialistákra szavaz”. Szerinte minden eddiginél súlyosabb pénzügyi megszorító csomagra készül a kormány, amelybe „kétszer belefér a teljes Bokros-csomag”. Pártelnök úgy vélte: „Ha június 13-án nem megyünk el szavazni, akkor jóváhagyjuk, hogy ezentúl mindig az idegen tanácsadók által gerjesztett gyűlölet és a háborús hangulat döntsön Magyarország jövőjéről a demokrácia szabályai helyett. (…) Ébresztő Magyarország!” - mondta a politikus, összefoglalva a teendőket.
Másnap a parlamentben éles hangú vitába keveredett Áder János és Kovács László. A Fidesz frakcióvezetője arra a kérdésre kereste a választ, hogy „Ki hazudik?”. A politikus szerint olyanok vádolják őket hazugsággal, „akik 2002-ben 23 millió románnal riogatták a magyar munkavállalókat”.
„Azok a szocialisták hazugoznak le másokat - folytatta -, akik két éve még fizetett hirdetésekben garantálták, hogy nem lesz sem gáz-, sem pedig gyógyszeráremelés, a valóság ma ennek mégis ellent mond. A gáz ára a két évvel ezelőtti 40 forint 50 fillérről 58 forint 50 fillérre emelkedett, míg a gyógyszerek ára az egekbe szökött” - állította a frakcióvezető, aki szerint Kovács Lászlónak „papírja van arról, hogy hazudott”. 
Ádernek adott válaszában Kovács László feltette a kérdést: „Ki hazudik? Röviden: Ön. A hosszabb válasz, hogy Önök!” Szerinte Áder „annyi valótlanságot állított”, aminek megválaszolásához kevés a számára rendelkezésre álló idő. „Soha nem mondtuk azt, hogy 23 millió román munkavállaló fog idejönni”, a gázárak emelése pedig „nem a kormányalakítás után történt, hanem jóval később”. A külügyminiszter hangsúlyozta: nem neki, hanem a Fidesznek van papírja arról, hogy hazudik, és ezt a papírt nemzeti petíciónak hívják.


Kovács László Ádernek: „Ki hazudik? Röviden: Ön. A hosszabb válasz, hogy Önök!” 

Kovács László válaszát a fideszes képviselők bravózással, nevetéssel és közbekiáltásokkal zavarták, míg a szocialisták Fidesz-kocsmát emlegettek. Szili Katalin házelnök többször is arra kérte képviselőtársait, hogy ne üvöltözzenek, végül kikapcsolta Kovács mikrofonját.
A felfokozott hangulat „kiterjedt” az országra. Sopronban szélsőséges jobboldali tüntetők füttyel és dudaszóval percekre belefojtották a szót Medgyessy Péterbe, aki 
a helyi szocialisták kampányzáró rendezvényén vett részt. „Abból a stílusból, amit most is látunk, amit látunk a parlamentben is, én arra következtetek, hogy az ország nyugalma és békéje a tét a választásokon” - mondta erre a kormányfő.