Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Ítéletidő Budapesten

A múlt héten az ország több részén - Békéscsabán, Egerben, Nagykállón és Budapesten - pusztított ítéletidő. A főváros X. kerületének egy kis részén - a Kada, a Gitár, a Sörgyár és a Harmat utca által határolt négyzetben - pedig valóságos tornádó tombolt. „Rövid, síri csend után mintha hirtelen elszabadult volna a pokol” - fogalmazott egy szemtanú.


Megrongált házakat, kicsavart fákat, széttépett telefonkábeleket és sérült autókat hagyott maga után Fotó: MTI

„A fák a földig hajoltak. Láttam a tornádó tölcsérét, amint felém közelít. Ekkor gyorsan leengedtem a reluxát” - meséli egy középkorú férfi a Kada utca 139-ből. Az átellenes lakásban pedig T. Zsuzsa - egy fiatal hölgy - látta a forgó szélörvényt, amint fölszívta a szomszédos építkezésen összegyűlt vizet, és szökőárként közelített a lakása felé. Ekkor ő is a reluxát használta védelmül, de mint később megtudta, a tornádó hirtelen megváltoztatta az útirányt. A közeli raktárépület felé haladt, és annak tetejét, cserepeit - mintegy 20 négyzetméternyi darabját - magával vitte. T. Dorka a Harmat utcából arról számol be, hogy a szomszédja almafáját gyökerestől szakította ki a nem mindennapi szélvész.
A tornádó körülbelül öt perc múlva - amilyen gyorsan érkezett, olyan gyorsan - távozott. Negyven megrongált házat, kicsavart fákat, széttépett telefon- és villamos kábeleket, sérült autókat hagyott maga után. A Kada utca 137. szám alatti ház tetejét szó szerint lekapta az erős szél - mintegy száz négyzetméteren okozott súlyos károkat. De emberéletekben szerencsére nem okozott kárt, de sokakat megdöbbentett, hogy még hazánkban is előfordulhat egy ilyen, eddig csak katasztrófafilmekben látott esemény. Van, aki szerint csupán egy szokatlan természeti jelenségnek lehettek tanúi. Más vélemények szerint talán nem véletlen, hogy négy nappal az első világháború kitörése előtt is ilyen tornádó pusztított Kőbányán. 


Megdöbbentő, katasztrófafilmbe illő esemény Fotó: Xker.hu

Kánai Gábor meteorológus arról tájékoztatott, hogy Magyarországon nem is olyan ritkák az ilyen szélsőséges időjárási jelenségek, mint sokan gondolják: egy-két tornádó minden évben előfordul az ország területén, az azonban ritkább, hogy lakott területet érint. „Zala, Somogy, Vas és Baranya megye a leginkább veszélyeztetett ebből a szempontból. A tornádó a Balaton közelében látványos víztölcsért is előidézhet” - mondta lapunknak. A múlt heti időjárási rendellenességek nemcsak Kőbányán, hanem Budapest több kerületében is zavart okoztak. „Az egész napos csendes esőzést tetézték ezek a zivatarcellák, amelyekhez a tornádók kötődhetnek. A magas páratartalmú levegőben nagyfokú volt az instabilitás, nemcsak a főváros területén, hanem az ország több térségében is” - így a szakember. A május egyébként a korábbi évekhez képest szokatlanul hűvösnek bizonyult, ezt csak tetézte a nem mindennapi jelenség.