Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Erőpróba előtt

Finiséhez érkezett az EP- választási láz. A pártok már a célegyenesbe fordultak, és a kampány „hangneme” visszatért a 2002-ben megismert agresszivitáshoz. Az „erőnyerők” közül a szocialisták fő üzenete, hogy „ne engedjük vissza a Fidesz elnökét a hatalomba, mert onnan folytatja, ahol 2002-ben abbahagyta!” Érdekes, hogy az EP-választás ilyen leegyszerűsítéséhez maga a volt miniszterelnök is hozzájárult azzal, hogy a kampányukban a vezető szerepet átvette Schmitt Páltól. Újra ő „testesíti meg” a Fideszt.


Mészáros Tibor erőemelő világbajnok bemutatója az MSZP egyik kampánygyűlésén. Neki sikerült az attrakció… Fotó: MTI

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint ha a Fidesz nyerne, akkor az agresszív, harcias és a politika által gyarmatosított magánélet eszméjét kitűző politika dominálna. Orbán Viktor szerint ha az MSZP nyerne, akkor jönne egy újabb Bokros-csomag.
Kérdés persze az is, hogy a két kispárt miként szól bele a „nagyok” küzdelmébe. A parlamenti pártok listavezetőivel készített interjúsorozatunkban - Kovács Lászlót és Schmitt Pált követve - e héten Dávid Ibolya és Demszky Gábor vázolta fel pártjaik elképzelését a választásokkal kapcsolatban. Dávid Ibolya, az MDF elnöke élesen bírálta a Fideszt, miszerint annak „értékrendje nem egyértelmű, túlságosan a hatalom megszerzésére irányuló technikák által befolyásolt. Furcsán keverednek benne a jobboldali, helyenként radikális és a késő kádári szocialista vonások.” Demszky Gábor ellenben elsősorban külpolitikai „eredményekre” tette a hangsúlyt. Mint mondta: „Nem mindegy, hogy milyen irányba megy Európa.”

(Cikkünk a olvashatók.)