Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Ház szikrázó szépségeknek

Magyarországon van egy különleges ház, amely nem csak külseje miatt más, mint a többi - elsősorban belső látnivalói miatt vonzza a látogatókat az ország minden részéről. Ezt a „nagy méretű ékszerdobozt” Benkő Géza álmodta meg Kaposváron. Az orvos és műkedvelő geológus barátságosan kalauzol meseszép, hazai és külföldi tájakról származó értékei között. 


A kaposvári Ásványmúzeum épülete Fotók: Koósz Balázs

- Mikor kezdődött az álom megvalósulása?
- 1998. március 17-én a Kaposvári Tavaszi Fesztivál keretében nyílt meg ez az állandó ásványkiállítás. Legfontosabb célunk az volt, hogy a látogatóknak megmutassuk az ásványok megjelenésének változatosságát, mind formában, mind színekben; valamint hogy némi alapot adjunk az ásványtani ismeretekhez. Másrészt, hogy rádöbbentsük az embereket a természeti értékek megismerésére, szeretetére és védelmére.
- Miben különbözik ez a kiállítás más gyűjteményektől?
- Három érdekességre szeretném felhívni a figyelmet. Jelenleg ez az első és egyetlen földtani témájú magán-bemutatóhely az országban, ahol az épületet kizárólag e célra tervezték és építették. A gyűjteményben több egyedileg védett ásványpéldány is megtalálható. Másrészt tudománytörténeti jelentőségű a Fizély Sándor felsőbányai bányafőmérnök által 1913-ban ajándékozott faragott, festett láda Felsőbánya látképével, százegy általa gyűjtött ásvánnyal, saját kezűleg írt lajtstromával és aláírásával; köztük azzal a saját gyűjtésű fizélyittel - az új magyar ritka ezüstásvánnyal -, melyet ő fedezett fel, és ezért róla nevezték el ugyanezen év június 13-án az MTA rendes, nyilvános ülésén.
- Mi mindent tartalmaz még a gyűjtemény?
- A kiállítás Magyarország fontosabb bányahelyeinek jellemző ásványait, ásványtársulásait mutatja be az érdeklődőknek, elhelyezve azt a világ ásványtermelésében. Az első emeleti állandó kiállítást tizennégy nagy méretű vitrinszekrény, három nagy üvegvitrin és öt fali fülke szolgálja, valamennyi saját halogén világítással. Mindegyik szekrényben vannak látványos, a nagyközönség érdeklődésére számot tartó és a gyűjtők, sőt szakemberek figyelmét is felkeltő ritka vagy különleges megjelenésű, illetve esztétikai értékű darabok.


Fluorit (Elmwood, Tennessee, USA) 

A többezres magángyűjteménynek jelenleg nyolcszázhúsz, többnyire fennőtt - idegen anyagon kifejlődött - kristályos ásványa látható itt. Közülük említésre méltóak a tatabányai mellitek, a sárospataki cinnabarit, a nagylápafői greenockit, a recski halotrichit, tetraedrit, a gyöngyösoroszi cölesztin, fluoritok, ritka nagy kristályú antimonitok és az ikerkristályos szfaleritek.
Érdekesség az erdőbényei ritka ametiszt, szaponitok és a pompás rudabányai termésrezek (tömör, ágas-bogas, vázkristályos, dendrites), malachitok, kupritok és goethitek.


Dioptáz (Altyn-Tjube, Kazahsztán)

Kiemelkedőek a finom tűs jamesonitok, Kaprikbánya jól fejlett kvarcai, rózsaszínű rodokrozitjai és mangántartalmú kalcitjai, a csillogó wolframitok, scheelitek és a gyűjteményekben igen ritkán fellelhető voltait.
Külön kis gyűjteményrész az ásványvilág „antikjai” - körülbelül száz éve történt gyűjtés kalandos utat bejárt példányai -, például az arany-ezüst telluridok.


Rodokrozit (Uchnachama, Pennsylvania, USA)

Természetesen megtekinthetők itt még az ásványgyűjtés világának régi nagy „sztárjai” is: a pakisztáni akvamarin és topáz, a marokkói vanadinit és azurit, az ausztrál hajnalpiros krokoit, a zairei kuprit és cseppköves malachit, a habachtali smaragd, az uráli füstkvarcok, smaragdok és a kék topáz. Közöttük a közelmúlt világújdonságai láthatók, mint például a zölden ragyogó pakisztáni epidot, a kínai igen szép antimonit vagy a dalnyegorszki ilvait és fluoritok.
Jelenleg egy időszaki kiállítás is látható Köves könyvek címmel. A régi, ma már fel nem lelhető ásványokkal foglalkozó szak-, ismeretterjesztő és tankönyvek több mint kétszáz évre visszamenően bizonyítják, hogy Magyarországon az ásványokkal kapcsolatos ismeretekkel különböző szinteken és sokféle formában foglalkoztak.
- Jövőbeni terveik? Bővülnek-e tovább a látnivalók? 
- A galérián időszaki kiállításokat tervezünk változatos földtani és ásványtani témakörökben, saját és vendég kiállítók anyagából.

A kaposvári állandó ásványkiállítás bármikor látogatható előzetes bejelentkezés esetén, kérésre tárlatvezetést biztosítanak. Iskolai szakköröknek, tanulócsoportoknak, osztályoknak előzetes telefonmegbeszélés alapján szemléltetéssel egybekötött előadásokat tartanak az ásványtan témaköréből. Cím: Kaposvár, Rippl-Rónai u. 24. Telefon: 06(82)320-591, 06(20) 3150-421