Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Jönnek és szónokolnak

A kormánypárti politikusok a demokráciát, az ellenzékiek a kormány megbüntetését „ígérik” az európai parlamenti választások kapcsán. Az elmúlt napokban újra politikusok és pártaktivisták járják az országot. A Fidesz részéről Orbán Viktor és Schmitt Pál mellett Pokorni Zoltán és Kövér László is aktívan kampányol. Az MSZP-ben a párt teljes vezetése „beindult”: Kovács László mellett Horn Gyula és Szili Katalin is az országot járja. A szabad demokraták Kuncze Gáborra és Demszky Gáborra „esküsznek”, az MDF kampánya pedig úgy tűnik kizárólag Dávid Ibolya pártelnökre épül. 


Dávid Ibolya kampányol Fotó: MTI

„Jogot kaptunk arra, hogy beleszóljunk Európa sorsába” - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök Salgótarjánban, aki szerint az EP- választás tétje az elmúlt két évben a szociális igazságtalanságok csökkentését lehetővé tevő politika megerősítése. „Kap-e támogatást az a politika, amely elkötelezetten a modernizáció mellett van, kap-e támogatást az a politika, amely a demokráciát akarja erősíteni, és kap-e támogatást az a politika, amely lehetővé tette, hogy az Európai Unió tagjai lehessünk?” - tette fel a költői kérdést Medgyessy Péter. 
A közgazdász-miniszterelnök kijelentette: a stabilitás és a biztonság alapja a modern gazdaság, és az elképzelhetetlen a jobb egészségügy, a jobb vidéki és falusi iskolák, a közigazgatás reformja, az infrastruktúra bővítése, vagy éppen autópályák nélkül. Az MSZP Európától a fejlesztést és a modernizációt, a haladást várja, és a párt programja ezt szolgálja. 
Az Európai Parlamentben 24 olyan emberre lesz szükség, akik az ország érdekeit szeretnék képviselni, akik készek összefogni a jó célokért, és nem a széthúzást viszik Európába. Olyanokra, akik a határon túl élő, mintegy hárommillió magyarért is készek tenni, és nem csupán eszközként használják őket - fejtette ki a miniszterelnök. 


Orbán Viktor. Csak egynek sikerülhet Fotó: MTI

„A választási győzelem és több mint egymillió ember kiállása a Nemzeti Petíció mellett elég ahhoz, hogy megakadályozzuk az újabb megszorításokat” - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke Győr-Moson-Sopron megyei kampánykörútján. Orbán Viktor Sopronban a június 13-ai választáson való részvételre buzdított mindenkit, mert szerinte a magyarok problémái csak a magyaroknak fontosak, ezért „nekünk itt kell megoldani a gondjainkat, értelmesen berendezni az életünket, felnevelni a gyermekeinket, gondoskodni idősödő szüleinkről. Az uniós tagság nem azt jelenti, hogy mások oldják meg a gondjainkat. 
A tagság csak a kezdet, az igazi helytállásra csak most lesz majd szükség - szögezte le. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője kifejtette, hogy a rendszerváltozás óta most először nyílik lehetőség arra, hogy ne csak négyévente mondjunk véleményt a kormányzatról, hanem két év után kifejezzük, hogy elégedettek vagyunk-e azzal, ami az országban történik. 
Demszky Gábor kedden vonaton Miskolcra érkezett, ahonnét három nap alatt bejárják Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét. 
Partnerséget szorgalmazott a Fidesz és az MDF között kedden Debrecenben Dávid Ibolya, mondván, ha Orbán Viktor az MDF-et támadja, azt az elszabadult hajóágyút juttatja az emberek eszébe, amely a jobboldal hajóját töri-zúzza ahelyett, hogy stabil irányzékkal a valódi ellenfelet célozná meg. 
„Akik a hajón vannak, tudják, hogy ilyen hajóval nemhogy háborút, de csatát sem lehet nyerni” - fűzte hozzá az MDF elnöke sajtótájékoztatóján.
Kijelentette: az MDF partnert keres a Fideszben; támogató partnert a korrupció elleni csomaghoz, a gyermekszegénység elleni, a 45 éven felüliek foglalkoztatását segítő, avagy az örökösödési adó eltörlését szorgalmazó törvénymódosító javaslataihoz. 


Medgyessy Péter. Ők lesznek-e a legnagyobbak? Fotó: MTI

Közölte: javasolja Bárándy Péter igazságügy-miniszternek, hogy fogadja el az MDF korrupcióellenes csomagját, amelyet benyújtottak az Országgyűlésnek. 
„Az igazságügy-miniszter, amennyiben támogatja e csomagot, piros pontot kap nemcsak az Alkotmánybíróságtól, hanem a csendes többségtől is” - mondta Dávid Ibolya, hozzátéve: ezzel úgy módosulhat a büntető törvénykönyv, hogy a tisztességtelen piacszerzésért „súlyos éveket” lehet majd kapni. 
Dávid Ibolya az Igazságügyi Minisztérium és a kormány nagyon rossz bizonyítványaként értékelte, hogy „2002 júniusa óta tizenkilencszer mondta ki az Alkotmánybíróság: Medgyessy Péter kormánya alkotmányellenes döntést hozott”. Az ellenzéki politikus szerint miután az elmúlt időszakban megduplázódott, így megerősödött a szakmai vezetés a tárcánál, vélhetően „a politika rátelepszik a jogalkotási szempontokra”.