Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Ki mehet a végén?

„Állítom, hogy megnyerjük az emberek többségének bizalmát” - fogalmazott a június 13-ai európai parlamenti választással kapcsolatban a Heteknek adott interjúban Schmitt Pál. A Fidesz alelnöke szerint a kormányoldal szorong, mert a választók most számon kérik az elmúlt két esztendő hibáit és bűneit. 
„Ha mi nyerünk, nyugalom lesz az országban, ha a Fidesz szerepel jobban, egyfajta szellemi polgárháborúra számíthatunk, annyira erős bennük a hatalomvágy” - mondta az eredmény lehetséges következményeiről lapunknak Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke. Kovács szerint pártja a kézfogás politikáját képviseli, míg fő ellenfelét az ökölbe szorított kéz, a konfrontáció, a partnerek kioktatása, nyomás alá helyezése vagy fenyegetése jellemzi. 

Schmitt Pál döbbenetesnek nevezte, hogy a Fideszen kívül egyik párt sem készített Európa-programot, a kormányoldal kampányát pedig „ellenszenves voksvásárló megoldások” sorozatának tartja, amellyel lenézik, lekezelik az embereket. 
Egy kérdésben mindkét listavezető egyetért, nevezetesen abban, hogy az eredménynek nincs legitimációs vonatkozása a kormányra nézve. 
A Medián két héttel a választások előtt készített felméréséből úgy tűnik, a kormányoldal és az ellenzék egyaránt 12-12 mandátum megszerzésére képes. 

Interjú