Vissza a tartalomjegyzékhez


Savanyú a káposzta

Bár a savanyú káposzta fogyasztása Németországban szinte népszokás, a termelők mégis aggódnak a piaci kereslet csökkenése miatt. A termék népszerűsítése érdekében az Európai Káposztatermelők Egyesülete (EVS) rendszeres találkozóin újabb és újabb receptek kigondolásán fáradozik. Mivel Angliában, Dániában, Spanyolországban és Dél-Olaszországban ez az étel szinte teljesen hiányzik a konyhákból, a káposzta imázsának újraformálásával próbálják a nemzetközi piacokat meghódítani. Pizza savanyú káposztával, savanyúkáposzta-szusi, savanyú káposztával töltött paprika, savanyú káposztás süti szerepel többek közt terveikben. Az eredetileg kínából származó étel a mongolok közvetítésével jutott el Európába. A C-vitaminban gazdag eleség Kolombusz Kristóf hajósainak is jó ellenszer volt a skorbut legyőzésére és egyes kutatások szerint segít megakadályozni egyes rákbetegségek kialakulását is. (Reuters)