Vissza a tartalomjegyzékhez

Róth I. Zsófia
Ezer bocs meg egy anyamedve

Gyermekeknek szóló színdarabjaival, dalaival, műsoraival hosszú idő óta szerez örömöt az apróságoknak. Jakab Zsolt könnyedén megtalálja a hangot közönségével, ami nem csoda, hiszen maga is négy gyermek édesapja. Idén tavasszal az ország minden tájáról érkeznek naponta a gyermekcsapatok, hogy megnézzék legújabb darabját, amelyet 1000 Bocs címmel tűzött műsorra.


Jakab Zsolt Fotó: Somorjai L.

- Mikor készült el az új darabod?
- Az 1000 Bocs 2003-ban készült, és a bemutatója is akkor volt. Azonban a Macskamesét akkora sikerrel játszottuk Magyarországon és Szlovákiában, hogy nem volt idő és lehetőség ezt felfuttatni! A Sicc-cel már túl vagyunk a 250. előadáson, és úgy éreztem, eljött az ideje az újításnak. Így, bár a darab tavalyi, nekünk és a közönségnek mégis új! Felüdüléssel játsszuk!
- Mi ihlette az előadást?
- A már ismert és több mint tizenötezer nézőt megmozgató Mesevonat produkcióban együtt dolgoztunk a Dörmögő Dömötörös stábbal, akiknek volt egy jelmezük (élőbáb), ami nagyon tetszett a gyerekeknek, és persze nekem is. Így született meg a történet Dörmögő Berciről!
- Miről szól a mese?
- Berci családjával készül a téli alvásra, és mikor már mindenki elaludt, ő még egy kicsit enni akar a tavaszra félretettből! De a sötétben a csupor leesik, és… Ezek után nincs más hátra, elindul, hogy mire elérkezik a nagy medvefelkelés ideje, addigra szerezzen mézet! Persze miért ne járna arra egy biológia szakkörös kisfiú és egy vadász? A többit nem árulom el! 
- Hányan látták eddig, és mennyien fogják a közeljövőben?
- A Petőfi híd lábánál horgonyzó A38-as hajón három hétig játsszuk, naponta kétszer. Hozzávetőleg hatezer gyermek fogja látni az ország minden részéből egy nagyszerű program keretében!
- Ez mit jelent?
- A program lényege, hogy osztálykirándulásokat szervezünk a gyerekeknek Budapestre, aminek része a hajólátogatás és a színdarab. Aztán a látogatók átmennek az állatkertbe, ahol zoopedagógusok segítségével új ismeretekre tesznek szert. Ez egy reggeltől estig tartó tartalmas szórakozás, kirándulás és tanulás egyben!
- Ha valaki meg akarja nézni az új darabot, hol és mikor teheti meg?
- Ez a három hét Budapesten telt házzal megy. Azután vidékre indulunk, és egy turné keretében játsszuk majd a darabot a nyári szünetig. Utána pihenünk, de ősszel valószínűleg újra elővesszük. 
- Miért csak valószínűleg? Vannak más terveid a jövőben?
- Ősszel ismét új darab lesz. Most a gyerekek körében népszerű Tappancs (kiskutya) főszereplésével készül egy környezetvédő „öko-darab”. És érik a régi nagy álmom, az első, felsősöknek készülő előadás, ami prevenciós célú - cigi-, alkohol- és kábítószerellenes - sci-fi színdarab lesz. Kívánjanak hozzá bátorságot nekem!