Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Észak-Londonban nem divat a zakó

Az angol labdarúgó bajnokság szombati zárófordulójában, a elsőséget már fordulókkal korábban megszerző Arsenal, a már kiesőként pályára lépő Leicester City ellenében is begyűjtötte a három pontot. A lefújást követően aztán kezdetét vette az össznépi karnevál, ami szólt a klub történetének tizenharmadik bajnoki címének, de az ünneplésre a győztesek még egy okot szolgáltattak. Az „Ágyúsoknak” köszönhetően 115 év után ugyanis egy új rekordot is bejegyezhettek az angol labdarúgás történelemkönyvébe a sportág krónikásai.


A veretlen „Ágyúsoknak” kijárt a diadalmenet London utcáin Fotók: Reuters 

Az első ízben a Football League által 1888/89-ben kiírt tizenkét csapat részvételével lebonyolított szezonban fordult elő Angliában, hogy a bajnok veretlenül szerezze meg az aranyérmet. Ez akkor a Preston North End-nek sikerült, ehhez elég volt „csak” huszonkét mérkőzést „zakó” nélkül megúszniuk. Az azóta eltelt több mint egy évszázadnyi idő alatt egyszer sem fordult elő, hogy az aktuális győztes a „Legyőzhetetlenek”-nek titulált prestoniakhoz hasonló sikert érjen el.
E tény ismeretében bámulatra méltó amit az Arséne Wenger által irányított Arsenal véghez vitt ebben a szezonban. Az észak-londoniak az idén ugyanis végrehajtották ezt a megismételhetetlennek tartott bravúrt, méghozzá úgy, hogy ők immáron negyven mérkőzés óta nem találtak legyőzőre az azóta húsz csapatosra bővült, és már Premiernek nevezett ligában. A ködös Albion bajnoksága sokak szerint a legjobb a maga műfajában, mert abban olyan remek csapatok terelik a labdát fordulóról fordulóra, mint a Chelsea, a Manchester United és a Liverpool. Elképesztő nehéz feladat tehát ilyen vetélytársak között a legjobbnak bizonyulni, pláne vereség nélkül.
Tovább növeli a dolog értékét, hogy az európai elitbajnokságokban sem mindennapos jelenség a makulátlan statisztika megőrzése. Az olaszoknál utoljára 1992-ben, az AC Milannak sikerült vereség nélkül célba érnie, de Spanyolországban több mint hetven éve nem történt efféle szenzáció, a Bundesligában pedig még sohasem ünnepelhettek veretlen bajnokot! 
Hogy ezt a minden elismerésre okot adó sporttörténeti tettet miként sikerült végrehajtani, erre a klub honlapján Arséne Wenger máris magyarázatot adott. „Ha végig hiszel benne, sikerülhet veretlenül teljesíteni a bajnoki küldetést. De csak akkor. Ami engem illet, világéletemben erről álmodtam, éppen ezért rendkívüli boldogsággal tölt el, hogy részese lehettem ennek a csodálatos menetelésnek. Hogy mi a titkunk? Talán az, hogy a srácok minden percben, minden másodpercben jobbak és jobbak akarnak lenni - és szerintem még mindig van hová továbblépniük” - osztotta meg a siker titkát a nagyérdeművel a francia tréner. Ne feledjük megemlíteni honfitársát Thierry Henry-t sem, aki harminc találatával gólkirállyá koronáztatott, és oroszlánrészt vállalt a sikerből. A gall válogatott ékkövét természetesen a liga labdarúgói és az újságírók is az „év játékosának” választották. 
Wenger legénységére, a Bajnokok Ligájának jövő évi megnyerése mellett még egy jelentős feladat vár. Ha ugyanis a következő bajnoki idény első három találkozóján sem kapnak ki a nagyszerű szakember fiai, akkor megdönthetik az egykoron két BEK-győzelmet is szerző Nottingham Forest 1978 és 1980 között, két bajnoki szezon alatt felállított negyvenkét fordulón át tartó veretlenségi csúcsát.