Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Szivárvány-akció Gázában

Különböző számok láttak napvilágot arról, hogy hány palesztin vesztette eddig életét a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában zajló Szivárvány-akció során. Az izraeli hadsereg akciójának célja az Egyiptomból átvezető föld alatti csempészalagutak felszámolása, a fegyvercsempészek elfogása és a fegyverek lefoglalása. Ellentmondásosak a hírek a legutóbbi gázai incidens kapcsán is, ahol izraeli helikopterekről és tankokról ért támadás egy békésnek alig nevezhető demonstrációt.

Az eset során palesztin szemtanúk szerint több tucat ember, köztük egy tizenhárom éves fiú és annak tizenhat éves nővére vesztette életét, és számosan megsebesültek, mikor az izraeli hadsereg helikopterei a palesztin tüntetők közé lőttek. Nabil Abu Rudeineh, Jasszer Arafat palesztin vezető főtanácsadója szerint Izrael „hidegvérű” és „félreérthetetlen tömegmészárlást” hajtott végre békés tüntetők, főleg gyerekek ellen.
Az izraeli hadsereg (IDF) szerint a tömeg fölött köröző helikopterből nem adtak le lövéseket a tüntetőkre, amelyek között szemtanúk szerint több állig felfegyverzett szélsőséges is volt, hanem a tömegtől távol, egy üres téren csapódott be figyelmeztető lövedék, melynek célja az volt, hogy meghátrálásra késztesse a fegyvereseket. Raanan Gisszin, Ariel Saron izraeli miniszterelnök főtanácsadója „az Izraeli kormány mélységes sajnálatát tolmácsolta” az áldozatok miatt, „akárhogyan is haltak meg”, hozzátéve, hogy az izraeli hadseregnek semmiképpen nem állt szándékában polgári lakosokra tüzet nyitni, ezért korai lenne bárminemű következtetést levonni mindaddig, amíg a vizsgálatok eredményei nem ismertek. Az első vizsgálatok alapján ugyanis elképzelhető, hogy egy tankból egy üres épületre kilőtt lövedék okozott az épületben olyan károkat, amik a halálos áldozatokhoz vezettek, emellett még vizsgálják, hogy az épületben nem volt-e robbanóanyag. Az IDF ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a felvonulók által használt útszakaszt korábban palesztin terroristák aláaknázták.
Izrael azt követően döntött a Rafahba való bevonulás mellett, hogy titkosszolgálati értesüléseket kapott arról, hogy jelentős fegyverkészletek várakoznak a Gázai övezet egyiptomi oldalán, melyeket föld alatti alagutakon csempésznek be a palesztinok. Miközben az izraeli hadsereg körbevette a rafahi menekülttábort, számos palesztin család hagyta el otthonát attól való félelmében, hogy házát az izraeli hadsereg le fogja romolni. Tették ezt annak ellenére, hogy az IDF bejelentette, hogy különös gondot fordít arra, hogy ártatlan személyek házát ne rombolja le, azonban azt nem tudja kivédeni, hogy a harcok következtében a házakban ne történjen kár. 
A hadsereg szerint az eddig mégis lerombolt házakra azért várt ez a sors, mert azokat palesztin orvlövészek használták izraeli katonák ellen, illetve azok alól indultak a csempész-alagutak.
Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy a Szivárvány-akció „mindaddig folytatódni fog, ameddig az szükséges”. Az izraeli hadvezetés tisztában van azzal, hogy az akció csak napról napra és házról házra haladva lehet sikeres, „hiszen háború zajlik, a városi hadviselés egyik legnehezebb és legbonyolultabb formája, amikor a terroristák élő pajzsként használják a civil lakosságot” - tette hozzá a miniszter. A palesztin válasz erre, hogy azért harcolnak a civil lakosság közül, mert nem tudnak máshonnan harcolni.