Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Elrabolt holttestek

Izrael határozottan elzárkózott attól, hogy a Hamasszal tárgyaljon a kedden felrobbantott hat izraeli katona földi maradványainak sorsáról, sőt bejelentette, hogy haderői mindaddig Gázában maradnak, amíg a katonák testrészeit meg nem találják.

Kedden az izraeli hadsereg egy páncélozott járműve alatt bomba robbant, miközben az behatolt Gáza városába azzal a céllal, hogy megsemmisítsen egy olyan üzemet, ahol az Izrael ellen használt Kasszam bombákat gyártják a palesztinok. A robbanás következtében a járműben tartózkodó hat izraeli katona testrészei szanaszét repültek. Azonban a Hamasz „hadizsákmánynak” tekintette a katonák földi maradványait, és bejelentette, hogy azokat csak akkor adja ki Izrael számára, ha cserébe Izrael palesztin foglyokat bocsát szabadon.
Izrael határozottan elzárkózott attól, hogy a katonák földi maradványai bármiféle alku tárgyát képezzék, amely eljárást Szilvan Saron izraeli külügyminiszter egyszerűen csak „állati brutalitásnak” nevezett. Izrael további katonákat küldött a városba, akik „ott maradnak, ameddig kell, hogy hazahozhassuk és a zsidó hagyomány szerint eltemethessük a katonák maradványait” - mondta Gideon Meir izraeli külügyminiszter-helyettes a Washington Postnak. „Itt az ideje, hogy négy év terror után végleg meghozzuk azt a stratégiai döntést, amely véget vet a terrornak” - tette hozzá Saron.
Palesztin hírforrások szerint Jasszer Arafat palesztin vezető kiadott egy nyilatkozatot, miszerint kapcsolatba lépett „gázai testvéreivel”, hogy „humanitárius módon rendezzék a maradványok sorsát”. A Palesztin Hatóságnak mindenképpen az az érdeke, hogy az ügy még az előtt rendeződjön, hogy elvesztené a nemzetközi közösség támogatását, pont akkor, amikor az az ő érdekében gyakorol nyomást Izraelre, hogy az hagyja el a gázai övezetet.