Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Mélyrepülés a kamatemelési félelmek miatt

Amerikában túl jó makrogazdasági adatok láttak napvilágot a héten. A szolgáltatóipari bizalmi index és a munkanélküliségi adatok is kedvezőbbek lettek a vártnál, így a befektetők arra a következtetésre jutottak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a kamatemelés eszközéhez nyúlhat. A Bank of England 25 bázisponttal 4,25 százalékra emelte az angol irányadó kamatlábat, míg az Európai Központi Bank változatlanul hagyta az eurózóna kamatszintjét, ezzel gyakorlatilag kizárt, hogy ebben a gazdasági ciklusban még kamatot csökkentsen. Mindezt tetézte, hogy az olaj ára az öbölháború óta nem látott magasságba, 40 dollár fölé emelkedett. 

Ezt különösen a fejlődő részvénypiacok szenvedték meg, az orosz tőzsde közel 6, a cseh 4,5 százalékot zuhant, de nem úszta meg a BUX sem: 5,5 százalékos esés után 10 539 ponton zárta a hetet.
A hét vesztese az Egis lett 11 százalékot meghaladó zuhanásával, szektortársa, a Richter viszont a nyertesek közé is sorolható „mindöszsze” 2,6 százalékos esésével. Blue chipjeink közül leggyengébben az OTP szerepelt. Bár a régió húzópapírjának számít a cseh Komercní Banka részvényeivel együtt, és az elemzők szuper eredményt várnak tőle a pénteken megjelenő gyorsjelentéskor, a bankóriás 8,5 százalékot vesztett értékéből. Zuhant a Matáv is, annak ellenére, hogy anyavállalatát, a Deutsche Telekomot a héten a Fitch hitelminősítő intézet felminősítette. A növekvő szobakihasználtságról folyamatosan csordogáló hírek megtették pozitív hatásukat: a Danubius papírjai árfolyamveszteség nélkül zárták ezt a medvepiac uralta hetet.