Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Ütött az EU-óra

EU-sétány, EU-óra, EU-koncert, EU-parti, EU-menü, EU-koktél, EU-zászlók, EU-tojás, eufória. Van, aki mulatott, van, aki temetett. Az egyik a nagyobb szabadság elérése miatt mulatott, a másik a nagyobb szabadság elvesztése miatt temetett a háromnaposra szabott ünnep alatt. 

Április harmincadikán a Hősök terén felállított Időkerék (homokóra) előtti gongon éjfél előtt az EU-nagykövet, Jürgen Köppen ütése koppant. Ezután Medgyessy Péter gongatta meg az éjfelet: „Magyarország visszatért Európához”- mondta. Megtudtuk újra, ez még itt nem a Kánaán, de itt a nagy lehetőség. „Higgyünk magunkban” - biztatott a miniszterelnök, méltatva a magyar kreativitást. Tűzijáték, magyar Himnusz, EU-himnusz, EU-zászlók. A mesterségesen fokozott jókedv ellenére a tömeg egy órán belül szétoszlott, a hátramaradt temérdek szemét között megjelentek az EU-csatlakozás első nyertesei: az üveggyűjtő hajléktalanok.

Másnap a Lánchídon reggeli kakaóval, óriás kaláccsal ünnepelték születésnapjukat - na meg az EU-csatlakozást - a május elsején világra jött gyerekek. A Szabadság híd zöld pázsittá alakult át, az Erzsébet hídra aggatott gigaposzter-vízilabdázók alatt vízsugarak függönye. A rakparton bandérium, huszárok, német katonazenekar, az EU-tagországok sátrai, délután légiparádé. Az Andrássy út is Európa-sétánnyá alakult (zenélő padok - „kulturális határőrökkel”). EU-parti a Millenárisban, a miniszterelnök pedig EU-koktélt kevert a Városligetben. A Hajógyári szigeten és a Hősök terén EU-ellenes röplapok és szkeptikus csoportok, pártok. (Egy nappal korábban Kelenföldön „temette el” a függetlenséget a szélsőnek hívott jobb.)

A legnagyobb siker az „ingyen” kulcsszóval illetett akciókat követte. Volt, ahol az ingyen sör következtében folytattak „talajgyakorlatot” a fiatalok, szerencsére a mentőautó is ingyen működött. Az egyes országok gasztronómiai bemutatóján is az ingyen kaja vitte el a prímet, nemzetiségre való tekintet nélkül. Szerencsére a május elsejei zuhé is ingyen hűtötte le a felforrósított kedélyeket, a Pest fölött megjelenő szivárvány pedig az állami költségvetés megterhelése nélkül szolgált vigasztalásul.