Vissza a tartalomjegyzékhez

Takács Gabriella
Romagospel

A magyar nyelven még kiforróban lévő gospelzene egyik sikervárományosa, Tóth Ibolya nemrégiben megjelent, 12 dalt tartalmazó Gipsylon című szólólemezével két legyet ütött egy csapásra. Amellett, hogy az újdonság erejével ható album szülőatyjai az R’n’B-s és a fekete zenei alapok mellett a roma folklór zenei motívumait is belecsempészték az album anyagába, a gospel kedvelői számára igencsak ígéretes az ifjú énekesnő erőteljes életszeretetet megfogalmazó albuma. A pálya- és műfajválasztásról őt magát kérdeztük.

- Korábban is megcsillantottad az énektudásodat különféle produkciók kapcsán…
- Igen. Lory B. első lemezén énekeltem néhány számban.
- Mikor vetted észre, hogy jól megy a dalolás?
- Általános iskolás koromban kezdtem foglalkozni ezzel a dologgal. Ezután hét évig énekeltem népdalokat. Aztán jött egy gyors váltás. Ekkor kezdtem el fekete zenéket hallgatni, a hangom is sokat változott az idő tájt. Körülbelül 13-14 éve foglalkozom énekléssel.
- Miként adódott a lehetőség, hogy szólóalbummal jelentkezz?
- Kozák Józseffel, a lemez zeneszerzőjével és szövegírójával egy korábbi produkció folytán ismerkedtem meg. Ő ajánlotta fel számomra a szólólemez-kiadás lehetőségét. 
- A lemez készítésekor voltak zenei téren koncepcióid, elképzeléseid? Beleszólhattál-e a dolgokba vagy „csak” a hangodat adtad a „közösbe”?
- Nagyon jól megtaláltuk az összhangot, a lemez abszolút közös produkció: mindenki hozzátette, amit csak tudott.
- A gospelzene angolszász területen bevált műfaj, világnézettől függetlenül sikere van a hallgatók körében. Ezzel szemben Magyarországon ma úgy tűnik, nagyobb megbotránkozást vált ki az a rockzenész, aki biblikus üzenetet képvisel, akinek dalszövegeiben akár a Szentírásból vett idézetek is szerepelnek, mint az, aki a trágárkodás, az obszcén beszólás „nagymestere”. Te és a csapatod mire számítotok a hazai piacon?
- Ez jó kérdés. Valóban megfordult a fejünkben, hogy sokféle reakcióra számíthatunk majd, de hát merésznek kell lenni, ezt fel kell vállalni. A lemezt egyébként elsőre 1200 példányban adtuk ki. Pont azért, mert először kíváncsiak vagyunk, hogyan fogy az album, hogyan fogadják az emberek, és ettől tesszük függővé az utánnyomást.
- Az album címe Romagospel. Hogy fogadták a lemezt ők maguk?
- Úgy látom, a romák nagyon örülnek annak, amikor ilyen módon is az ügyük mellé áll valaki, mert felvállalja őket, a származásukat, a zenéjüket. Szeretik az albumot, tetszik nekik a fiatalos, vagány szöveg, meg a romás zenei elemek.
- További tervek?
- Erről csak egy nagyon picit szeretnék szólni. Annyit elárulok, hogy egy angol és cigány nyelvű lemez készítését tervezzük.
- Az énekesek között vannak-e iránymutatóid? 
- Whitney Houston, Luther Wandross, Elvis Luther és Sissy Wills. Szakmailag és a stílus szempontjából ők azok, akik példát mutatnak.