Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Pat Tillman Amerika hőse

Április 22-én este az afganisztáni Szpera falu közelében egy amerikai járőröző alakulat az al-Kaida terrorszervezet tagjainak üldözése közben tűzharcba keveredett. A váratlan támadást csaknem egyórás tűzpárbaj követte, melynek során kilenc tálib fegyveres, egy afgán kormánypárti milicista és egy amerikai katona vesztette életét. Az amerikai áldozat Pat Tillman, az ejtőernyős elitalakulat, a híres zöldsapkások kapitánya, az egykori amerikaifutball-sztár volt, aki a szeptember 11-ei terrortámadások után hat hónappal állt be a hadseregbe.


Pat Tillmann. Elsősorban hazafi csak utána sportoló Reuters

A West Point katonai akadémián végzett kiváló sportember felfelé ívelő karrierjét dobta félre a megrázó események hatására. Négy évet húzott le az NFL-ben szereplő Arizona Cardinals védőjátékosaként, ám klubja legutolsó hároméves, 3,6 millió dolláros szerződési ajánlatára nemet mondott, és ekkor ő bevonult a hadseregbe, ahol 18 ezer dollárt kapott éves zsoldként. 
„Aki ismerte, elmondhatja, hogy ez mélyen benne rejlett Pat személyiségében. Az volt az érzése, hogy küldetése van, amit meg kell tennie. A szép kocsik és ruhák nem érdekelték Patet. Nehéz ezt szavakba foglalni” - mondta Steve Bush, az egykori csapattárs.
A hivatalos amerikai adatok szerint a huszonhét éves Tillman elestével immár száztíz fölé emelkedett az afganisztáni harcokban elhunyt amerikai katonák száma. A kapitány emléke előtt George W. Bush amerikai elnök is tisztelgett, és Tillman egykori iskolájában, az Arizona Egyetemen is félárbocra eresztették a zászlókat.