Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József, Sebestyén István
Szappanopera Budapesten

A RTL Klub fordított szappanoperát képzelt el szerda estére. A kereskedelmi tévécsatorna túlfűtött beharangozójából úgy tűnt, hogy a legújabb sorozat nyitó epizódjában a szerelmi háromszögek helyett a labdarúgás körül fognak forogni az események, és a főszereplők pedig a megszokott spanyol-portugál keresztnevek helyett magyaros hangzású neveket viselnek. Aztán este fél kilenc után kiderült: a fociban nem a tévés piárszakemberek rúgják a gólokat. A riporter hiába próbálta meg a könnyed brazil győzelemről elmagyarázni, hogy tulajdonképpen mi voltunk eredményesek, a stadion eredményjelző tábláján csak ott világított hatalmas betűkkel az 1-4. Nem volt boldog Lothar Matthäus, a magyar csapat szövetségi kapitánya sem, aki a mérkőzés előtt többször is elmondta, hogy bátor játékot vár a válogatottól. A találkozó után viszont azt nyilatkozta, hogy ha egy csapat ilyen mentalitással játszik a brazil csapat ellen, akkor nem is lehet más az eredmény. Igaz, ez utóbbi mondatát az RTL Klub tolmácsa rózsaszínbe csomagolva valahogy úgy fordította, hogy „keményen küzdött a csapat”. Az andalító mese kilencven perc megszakítással zavartalanul folytatódott tovább…


Ronaldinho magánszáma a magyar kapu előtt. Kiszolgáltatott helyzetben voltak a magyarok Fotó: MTI

Kedden, a Puskás Ferenc Stadion lelátóin harmincezer néző, a pálya szélén pedig a sajtó több száz munkatársa gyűlt össze azért, hogy láthassák a brazil focisták edzését, akik káprázatos trükkökkel szórakoztatták a nagyérdeműt. „A hatalmas nézőszám nyilvánvalóan a brazil futball presztízsének szólt. Mindenki láthatta azt a könnyedséget, amelyre csak mi vagyunk képesek. Szerintem a szurkolók élvezettel figyelték a gyakorlást” - mondta Parreira kapitány a tréninget követő sajtótájékoztatón, majd hozzátette, hogy meglepte az edzést kísérő óriási érdeklődés. A brazil újságírók kérdésére - miszerint milyen különbség van a brazil és a magyar válogatott között - a kapitány anyanyelvén a következőt válaszolta: csak meg kell nézni, hogy az ő teltházas edzésük után mennyien kíváncsiak a magyarokra. Nos, a szpíker többszöri felszólítása ellenére, válogatottunk tréningjét alig ezer szurkoló nézte végig - nagy részük vélhetően azért maradt, mert nem akart a tömeggel együtt távozni. 
Ilyen előzmények után került sor szerda este a várva várt összecsapásra.
Negyvenötezer szerencsés jegyhez jutó sportbarát ovációja mellett léptek gyepre a mérkőző felek. A mieink kezdték a játékot, de a harmadik percben már szabadrúgással veszélyeztették kapunkat a vendégek. Juninho lövése azonban a kapu felett hagyta el a játékteret. A tizedik percben Ronaldinho ollózása alig ment fölé. A tizenhatodik percben Kenesei szabadrúgását Dida nehezen, de hárította. Röviddel ezután Kaká a tizenhatosról megeresztett lövése már az egyre nyomasztóbb mezőnyfölényt jelezte, ami a harminckettedik percben góllá érett. Tizenkét méterről Kaká bevette a magyar kaput. Aztán a harmincötödik percben jött a második. Kaká lövése kipattant Babosról, amit a szemfüles Luis Fabiano belőtt a hálóba. A negyvennegyedik percben már a harmadik találatát ünnepelhette a selecao. Roberto Carlos beadását ismét Luis Fabiano váltotta gólra. A félidő krónikájához hozzá tartozik, hogy a kialakulóban lévő eredmény ellenére a szurkolók minden egyes magyar megmozdulást hangos buzdítással kísértek. 
A biztos vezetés tudatában a brazil szakvezető a fiatal játékosait küldte bevetésre, s lehozta a veterán Cafut és Roberto Carlost is. Az ötvenhatodik percben megszületett a szépítő magyar találat. Torghelle szaladt el a bal szélen, a tizenhatos magasságából megeresztett lövése kipattant Didáról, s az MTK csatára másodszorra már nem hibázott. A gól után fölpörgött az addig sem unalmas mérkőzés, s a magyar csapat korábbi görcsössége kissé oldódni látszott. Ez azonban nem segített rajtunk. Igazi brazil szambából született Ronaldinho gólja a hetvenötödik percben. 4-1. Egy perccel később Huszti jól eltalált fejesét védte Dida. A nyolcvanadik perc újabb magyar helyzetet hozott: a stuttgarti légiós Szabics tizenhat méterről bombázott a kapu fölé. Innentől az eredmény már nem változott. A látottak alapján elmondható: egyik csapat sem okozott csalódást. Carlos Alberto Parreira a következőket nyilatkozta lapunknak a mérkőzés után: „Brazília ellen játszani különleges dolog. Ellenfelünkön látszott, hogy nagyon tisztelnek minket. Matthäus taktikája támadásaink megszűrésére épült, a magyarok nem erőltették a támadásokat. Ellenünk szerintem ez természetesnek nevezhető. Örülök, hogy a magyarok veretlenségének mítosza ezen az estén megdőlt.”