Vissza a tartalomjegyzékhez


A költészet vására

Párizsban a Sorbonne-hoz kapcsolódóan hosszú évek óta megrendezik a költészet vásárát. Ezen az egy hétig tartó rendezvénysorozaton a francia költészet múltja, jelene és jövője egyaránt felvonul. A kortárs költők felolvassák verseiket, találkoznak olvasóikkal, a régmúlt verseit zenekarok idézik meg, amikor dalban tolmácsolják a hajdani trubadúrok költeményeit. Szakmai szempontból sem elhanyagolható a találkozó, mivel a versesköteteket megjelentető kiadók is képviseltetik magukat. 

Örömmel jelentjük be, hogy az irodalom kedvelőinek idén nem kötelező elutazniuk Párizsba. Április 3-án, először Magyarországon megrendezésre kerül a Költészet Vására. A helyszín is rendhagyó: Szentendrén, a BKV Rt. Városi Tömegközlekedési Múzeuma, a HÉV-végállomás mellett. A délelőtt 10-től este 7-ig tartó rendezvény fővédnöke a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete.
Az egész napos programban fellépnek azok a zenészek, akik évtizedek óta a költemények megzenésítésével és tolmácsolásával foglalkoznak: a Kaláka zenekar, Sebő Ferenc, a gyerekek számára Gryllus Vilmos ad műsort. A záró programban a Merlin Kommandó lép fel, amelynek tagjai többek között Jordán Tamás, Márta István, Selmeci György és Huzella Péter.
A zenei program szüneteiben, de nem mellékesen, magyar költők fogják előadni verseiket, illetve beszélgetnek a közönséggel. Találkozni lehet majd Kányádi Sándorral, Czigány Györggyel, Varró Dániellel, Kiss Annával, Kántor Péterrel és Takács Zsuzsával. A beszélgetések moderátora Tarján Tamás lesz.
A rendezvény ideje alatt folyamatosan vetítik majd azt a filmetűdöt, amely huszonhat kortárs magyar költőt mutat be. A kortárs magyar és világirodalmi verseskötetek legszélesebb választéka böngészhető és vásárolható meg a könyv- és folyóirat-kiadók standjain. Nagy kedvezmények, bőséges kínálat és dedikálási lehetőség is várja az érdeklődőket.
A jegyek elővételben már kaphatóak a Bárczy István utcai Kaláka Zeneboltban. (P. T.)