Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Ferencváros: ígéretek földje

Lapzártánk után, csütörtökön tartja elnökségi ülését a Ferencváros, ahol kiderül, „kiadják-e az útját” az összesen 1,2 milliárd forint szponzori támogatást ígérő, de eddig ebből semmit nem teljesítő Kovács Ádámnak, a Celladam cégcsoport vezetőjének. Az már most bizonyos, hogy a Fradi és a kutató-vállalkozó közti kapcsolatban változások állnak be a jövőben: ha átutalja a március 10-ére ígért 300 millió forintos első részletet, akkor azért, ha nem, akkor azért… 


A Várszegi-érában a labdarúgók és a többi szakosztály is időben pénzhez jutottak Fotó: MTI

Mint ismert, tavaly novemberben, Várszegi Gábor kivonulását követően az FTC szponzorációs szerződést kötött a Kovács Ádám kutató nevével fémjelzett Celladam cégcsoporttal. A megállapodás értelmében az új főszponzornak március 10-éig 300 millió forintot kellett volna átutalnia a klub bankszámlájára tőkeemelés céljából. Bár a pénz lapzártánkig nem érkezett meg, Kovács Ádám közreműködésével már korábban átszervezték az rt. igazgatóságát, valamint a labdarúgócsapatot irányító szakmai stábot is. A kutató, hogy szándéka komolyságát alátámassza, Celladam-részvényeket helyezett letétbe az egyesületnél, amelyeket szerinte tízszeres áron is értékesíthetnek majd. Ugyanis - mondta - egy nyíregyházi üzemben megkezdődik a Vitacell nevű készítményük gyártása, amelynek forgalmazásából jókora haszonra tesz majd szert a Celladam Rt., és ezzel együtt a Fradi is. Miután a klub számára ez nem volt kielégítő perspektíva, Kovács azzal állt elő, hogy vevőt kerít a részvényekre. Ő a Vitacellt gyártó Pulzus Kft.-re gondolt, ám elismerte azt is, hogy a készítmény gyártásából egyik napról a másikra nem keletkezik 300 millió forint nyereség. (Többen azt is megkérdőjelezték egyébként, hogy létezik-e az említett nyíregyházi üzem, ezért a kutató gyárlátogatást is szervezett az érdeklődők számára…)


Furulyás János Fotó: MTI

Kovács Ádám lapunk zárásáig nem utalta át a pénzt a Fradinak, amit külső akadályoztató tényezőkre való hivatkozással igyekezett megmagyarázni. Furulyás János, a Fradi elnöke a lapzártánkat követő napon tartott elnökségi ülésig adott határidőt Kovácsnak a fizetésre, mondván, hogy ha ez nem történik meg, akkor felbontják a szponzori szerződést. A Hetek még az elnökségi ülés előtt kérdezte meg Furulyás Jánost a nem mindennapi üggyel kapcsolatban.
- Ha jól tudom, ma (kedden - a szerk.) délelőtt került sor a nyíregyházi gyárlátogatásra. Hogyan sikerült?
- Meg tudom erősíteni, hogy az üzem valóban létezik, bejártuk az egész ingatlant. Kovács úr bérli a létesítményt, de a berendezések, a gépek az ő tulajdonát képezik. Ezek nemcsak a Vitacell, hanem más termékek gyártására is alkalmasak.
- Üzletileg Ön reálisnak tartja, hogy egy be nem vezetett termék profitjából teljesíti Kovács Ádám az egyébként valóban nagy ívű szponzorációs ígéreteit?
- Nézze, nyilvánvaló, hogy ebből nem tud holnap 300 milliót fizetni, hiszen még csak most indul be a gyártás. De amennyiben az első részletet teljesíti, akkor a további összegek a jövőben biztosítva lesznek.
- Ha a Celladam nem utalja át a pénzt, akkor „kiadják az útját” Kovács Ádámnak, de mi történik, ha fizet?
- Ebben az esetben módosítjuk a fizetés ütemezését, és megfelelő garanciákat is kérünk.
- Ez mit jelent?
- A szponzornak mellékelnie kell olyan szerződéseket, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy lesz pénz.
- Nem volt naivitás az Önök részéről, hogy Kovács Ádámot úgy engedték beleszólni az FTC Rt. és a labdarúgócsapat ügyeibe, hogy egy fillért sem tett le az asztalra? Ezzel az erővel ugyanis bárki beállíthat Magyarország legnépszerűbb klubjához nagy ígéretekkel, majd elkezdhet „rendezkedni”.
- Kovács úr jóhiszeműségében eddig sem kételkedtem, és most sem teszem. Nem az én dolgom erről beszélni, de úgy tudom, hogy mások miatt került üzletileg nehéz helyzetbe, és ezért csúszott el az első részlet teljesítésével. Elképzelhető, hogy a kijelölt határidőket tekintve rosszul mérte fel saját helyzetét, vagy éppen rossz tanácsadói voltak, nem tudom. A sajtó hozzáállását azonban nagyon rossznak tartom. Ha valaki ennyi pénzt hoz Magyarország legnépszerűbb klubjához, és megcsúszik a fizetési határidővel, akkor nem biztos, hogy mindjárt el kell temetni, és szélhámosnak kell kikiáltani. Azzal együtt mondom ezt, hogy most már én is úgy látom: ha megjön a pénz, akkor is módosítanunk kell a szerződést. Egyébként ebből az egész ügyből a Celladam jön ki a legrosszabbul, hiszen - nagyrészt a sajtóvisszhangok miatt - jelentősen romlott a cég, illetve Kovács Ádám üzleti hitele.

***

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Kovács Ádámot is, aki elmondta: az elnökségi ülésig nem kíván nyilatkozni. Kérdésünkre kifejtette: még ő sem tudja, hogy megérkezik-e a pénz a Fradihoz, mert „ez nem csak tőle függ”.