Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Titokban folyik a nyomozás

Több mint húsz ország állam- és kormányfőinek jelenlétében megtartott állami gyászmise keretében búcsúztatták szerdán Madridban a március 11-ei terrortámadás 190 áldozatát. A spanyol főváros „páncélozott erődítménnyé” vált az elmúlt napokban, mivel a biztonsági szerveknek biztosítaniuk kellett a madridi Almudena-székesegyházban megtartott szertartáson részt vevő mintegy 1500, köztük számos magas rangú személy biztonságát.


Nem oszlik a döbbenet

A közel ötven ország képviselőinek jelenlétében megtartott gyászmisén részt vett a teljes spanyol királyi család János Károly király vezetésével, valamint jelen volt José María Aznar leköszönő és José Luis Rodríguez Zapatero újonnan megválasztott spanyol kormányfő, Bertie Ahern ír miniszterelnök, az Európai Unió soros elnöke, Tony Blair brit, Jacques Chirac francia köztársasági elnök, Gerhard Schröder német kancellár, Colin Powell amerikai külügyminiszter, valamint számos további állam- és kormányfő - köztük Medgyessy Péter - és több ország királyi családjainak tagjai. 
A spanyol fővárosba tett látogatásuk alkalmából Zapatero leendő spanyol miniszterelnök számos külföldi államférfival találkozott, akikkel többek között az iraki konfliktusban való spanyol szerepvállalás további alakulásáról és az Európai Unió jövőjéről tárgyaltak. 
Tony Blair brit miniszterelnök még kedden este magánvacsora keretében találkozott José María Aznar leköszönő spanyol miniszterelnökkel, aki egyik fő támogatója volt az iraki koalíciónak. Zapatero leendő miniszterelnökkel a szertartást követően találkozott, a mintegy ötven perces találkozó során többek között a terrorizmus elleni harcról és az iraki háborúról tárgyaltak.
Az 1998-ban a skóciai Lockerbie fölött elkövetett légimerénylet óta legsúlyosabb terrortámadással kapcsolatos nyomozás során a rendőrség a Madridtól 30 kilométerre lefoglalt furgonon két olyan személy ujjlenyomatait találta, akiket a terrortámadást követően már korábban őrizetbe vettek. Feltehetőleg egyikük lakásán állították elő a felhasznált bombákat. További tizenhárom gyanúsítottat - főleg marokkóiakat, illetve két indiai és egy spanyol személyt - vett őrizetbe a spanyol rendőrség, közülük tizenegyet továbbra is fogva tartanak. Azonban további részleteket nem közölhetnek, mivel a nyomozó bíró teljes titoktartást rendelt el az üggyel kapcsolatban.