Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Kiúszott a nagy hal a hálóból

Heves harcok bontakoztak ki Pakisztán északnyugati részén, az afgán határhoz közeli Vazirisztánban a pakisztáni katonaság és a térségben bujkáló al-Kaida harcosok között. Mivel az Oszama bin Laden és csatlósai után intenzíven kutató katonák a szokásosnál hevesebb ellenállásba ütköztek az egyik faluban, hamar felröppent a hír, hogy ezúttal „nagy hal” akadt horogra. 


Molotov-koktélt dobtak brit katonákra az iraki Bászrában. A lakosság csendben figyel Fotó: Reuters

Bár bizonyos jelek alapján először azt feltételezték, hogy bin Laden első számú bizalmasa, Ajman al-Zavahiri tartózkodik a helyszínen, később azt állították, hogy feltehetően egy radikális üzbég mollahot vagy csecsen vezetőt védelmeznek ilyen elszántan a követőik. A remények azonban kezdtek szertefoszlani, amikor a katonák felfedeztek a falu alatt egy alagútrendszert, amelyen keresztül a bujdosók vélhetően könnyűszerrel el tudtak menekülni üldözőik elől.
Ez volt az első alkalom, hogy a pakisztáni katonaság bemerészkedett az országnak erre a területére, amelyet félautonóm és igen jól felfegyverzett nomád törzsek laknak. A kormány korábban már folytatott tárgyalásokat a törzsfőkkel a térségben tartózkodó terroristák átadását illetően, azonban nem sok sikerrel. Miután egy álinformátor csapdába csalta a katonákat, Musarraf elnök úgy döntött, hogy nem bocsátkozik többé a törzsfőkkel folytatott alkudozásokba, hanem a tettek mezejére lép.
A kiszemelt falvakban a hadsereg előre figyelmeztette a lakókat a térségben várható kemény harcokra. A beszámolók szerint több ezer család hagyta el otthonát. Ezek után a hadsereg nehéztüzérséggel támadt a településekre, ahol az egyik, sárból készült erődítménynél igen heves ellenállásba ütköztek. A térségben ugyanis számos al-Kaida-tag él, akik igen vegyes etnikai háttérből származnak: a helyi családokba beházasodott üzbég és csecsen harcosok mellett itt építettek ki maguknak háttérbázist arab, afgán és kínai muzulmán militánsok is. A helyiek pedig becsületbeli ügynek tartják iszlám hittársaik befogadását és védelmezését.
A kezdeti nagy várakozásnak az is alapot adott, hogy a harcok kirobbanása előtt az egyik falut három terepjáró hagyta el sietősen, nyilvánvalóan a katonaság elől menekülve. Amikor az autókra a kormány erői tüzet nyitottak, kiderült, hogy a középső jármű golyóálló volt, és csak kerekeinek célbavétele után sikerült megállásra kényszeríteni. Egyes értesülések szerint páncélozott autókat csak az al-Kaida vezetői használnak. Az autókból hevesen tüzelő harcosok közül néhánynak sikerült elmenekítenie a golyóálló jármű utasát, akiről állítólag fotók is készültek, és akinek külseje a katonák szerint megfelelt a Zavahiriről készült leírásnak.
Az egyik faluban felfedezett alagútrendszer azonban arról tanúskodik, hogy a menekülők könnyűszerrel elillanhatnak üldözőik elől az amúgy nehéz terepnek számító vidéken. Az egyik leghosszabb, mintegy 1,6 kilométernyi alagút két ház alól indul ki, és egészen az afgán határig húzódik. 
A hajsza tovább folytatódik. Egyes elemzők szerint Musarraf elnök igen nagy kockázatot vállalt a terület célbavételével, hiszen ebben a térségben az al-Kaida igen nagy támogatottságnak örvend. Egy közelmúltban készített felmérés szerint egyébként a pakisztániak 65 százaléka szimpatizál bin Ladennel. Bár az eredmények pontossága még vitatható, Tim McGirk, a Time magazin iszlámábádi irodájának vezetője szerint annyi bizonyos, hogy a terrorista sokkal népszerűbb ebben az országban, mint Bush elnök.