Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
A tőzsdéken a félelem az úr

A madridi merényletsorozat után újabb csapásként élték meg a világ részvénypiacai a Hamasz szellemi vezéreként számon tartott Ahmed Jaszin sejk likvidálását. 

Az amerikai és a nyugat-európai indexek folytatták ereszkedésüket, elsősorban továbbra is az idegenforgalomban érdekelt cégek, légitársaságok és biztosítók árfolyamai sínylették meg az újabb negatív híreket. Estek az olajcégek árfolyamai is, miután az OPEC kilátásba helyezte az áprilisra tervezett kvótacsökkentés elhalasztását. 
A hazai index, a BUX, az árral szemben jelentős forgalom mellett több mint 2 százalékkal, 10 644 pontig erősödött.
A blue chipek között a héten a Matáv volt a sztár. A cég az elemzők várakozásainál magasabb, 70 forintos osztalékra tett javaslatot igazgatósági ülésén. Döntés született továbbá a Westel névváltoztatásáról is T-Mobile-ra, május 1-jei hatállyal. 
Folytatódott az OTP szárnyalása is, a bankpapír újabb történelmi csúcson, 3688 forinton is megfordult, miután egy neves nemzetközi bankház 4500 forint fölé emelte a bankpapír célárfolyamát. 
Tovább száguldott a szektortárs „kistestvér”, az FHB is, az új történelmi csúcs 7755 forint, de a némi korrekciót tartalmazó keddi záróár is közel 3 százalékos emelkedést mutat. 
Végre jó hírek érkeztek makrogazdasági fronton is, a Magyar Nemzeti Bank hétfői ülésén - némi meglepetésre - 25 bázisponttal csökkentette irányadó kamatlábát, amit jelentős, az egyéves papíroknál 83 bázispontos hozamesés, valamint némi forinterősödés követett.