Vissza a tartalomjegyzékhez


Nyáron drágul az autópálya-matrica

20 százalékos áremelkedés várható annak ellenére, hogy idén 50 százalékkal több matrica fogyott, mint tavaly. „Amennyire nőtt a magyarországi autópálya-hálózat hossza, olyan mértékű autópályamatrica-díjemelés várható a nyár végén” - mondta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter kedden egy budapesti sajtótájékoztatón. 


Csillag-Kuncze-kettős a matricákért Fotó: Vörös Szilárd

Ennek pontos mértékét a miniszter nem nevezte meg, de korábban Tímár József, az Állami Autópálya-kezelő Rt. (ÁAK) vezérigazgatója azt közölte, hogy az M5-ös 96 kilométeres szakaszának március 12-ei bevonásával a magyarországi matricaköteles autópályák hosszúsága 22 százalékkal emelkedve elérte az 543 kilométert. 
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke elmondta, a négynapos matrica 2003 decemberi újbóli bevezetése óta összesen 1,6 millió darab matrica fogyott, ami ötven százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. A pártelnök szerint ez is igazolja, hogy amennyiben a matrica ára megfizethető, az úthasználók inkább megvásárolják, és nem kockáztatják a lebukást és a bírságot. Kuncze utalt arra is, hogy idén március 21-éig összesen 6,9 milliárd forint folyt be matricaeladásból, ami csaknem fele, mint a múlt évi 15,3 milliárd forintos teljes matricadíj-bevétel. 2003. december elseje óta összesen csaknem 1,1 milliót értékesítettek. A pártelnök szerint a négynapos autópálya-matrica kedvező tapasztalatai rávilágítanak arra, hogy jelentős adócsökkentéssel, átlátható és elfogadható mértékű adórendszerrel hasonló adóbevétel-növekedést lehetne elérni. Emellett az adó mértékének csökkentésével és az adminisztrációs terhek mérséklésével egyszerűbbé válhatna az adóztatás az adózóknak és az adóhatóságnak is. (MTI)