Vissza a tartalomjegyzékhez

Illényi Zsófia
Brit cégek háztűznézőben

A héten nemcsak brit parlamenti delegáció tette látogatását Budapesten, hanem üzletemberek egy csoportja is. Debbie Goldthorpe, a brit nagykövetség kereskedelmi és befektetési első titkára a Heteknek elmondta, az uniós csatlakozás közeledtével egyre több brit kis- és középvállalat keres együttműködési lehetőséget Magyarországon. 

A South Derbyshire Kereskedelmi Kamara által szervezett üzletember-találkozón kiderült, a brit cégek mintegy húsz szektorban kínálnak együttműködési lehetőséget magyar üzletfeleknek. Elsősorban a környezetvédelem, a közlekedés, a fuvarozás, az egészségügy, az elektronika és számítástechnika, valamint a vízgazdálkodás és építőipar területén látnak lehetőséget az együttműködésre. Ha magyar vállalkozó keres üzleti kapcsolatot Nagy-Britanniában, a lehetőségekről az ITDH irodáiban, illetve a londoni magyar nagykövetségen kérhet információkat. 
Debbie Goldthorpe elmondása szerint tavaly 45 százalékkal nőtt a brit-magyar árucsere. Az Egyesült Királyság exportpiacán Magyarország jelenleg a 35. helyen áll, ami az ország nagyságát tekintve igen jelentősnek mondható.